Najpopularniejszymi produktami kupowanych przed świętami Wielkanocy są jajka. Szczególnie w tym czasie obserwuje się większą konsumpcje jaj kurzych, ale również przepiórczych i perliczych. Jakość jajek
zależy od rodzaju pożywienia, gatunku, warunków środowiska, w którym żyły ptaki. Białko jaja kurzego stanowi najwyższą wzorcową wartość biologiczną gdyż zawiera aminokwasy, które idealnie uzupełniają zapotrzebowanie potrzebne do budowy masy mięśniowej. Jajko to cud natury i najbardziej wartościowy produkt spożywczy spośród dostępnych środków żywnościowych. Proste zasady na odchudzanie
Kolor ma znaczenie
Oczywiście najbardziej cenione są jajka wiejskie od kur z wolnego wybiegu i odżywiających się młodą zieloną trawą. Jajka takie mają wtedy największy poziom witamin A i D, a żółtko ma intensywny żółty kolor. Jeśli kura karmiona była np. głównie kukurydzą wtedy żółtko przybiera pomarańczowa barwę.
Co w żółtku?
Żółtka jajek są źródłem witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B, głównie witaminy B2. Ponadto jajka zawierają również znaczne ilości żelaza i fosforu oraz dostarczają potasu, wapnia, magnezu, jak również pierwiastków śladowych: miedzi, cynku, manganu i jodu. Wartość energetyczna jednej średniej wielkości jaja kurzego to ok. 80 kcal. Tanie warzywo o właściwościach zdrowotnych
Lecytyna i luteina
Zawarte w żółtkach cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Lecytyna zawarta w żółtku jajka obniża poziom frakcji LDL cholesterolu, a podwyższa frakcje HDL (dobrego cholesterolu).W porównaniu z innymi źródłami cholesterolu pochodzącymi np. ze smalcu, podrobów czy wędlin – spożywanie żółtka jest bezpieczne, co potwierdzają coraz liczniejsze badania. Ponadto w żółtku występuje luteina – barwnik usprawniający pracę mózgu, poprawiający koncentrację i pamięć. Luteina zapobiega też uszkodzeniu siatkówki oka i ma silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu spowalnia proces starzenia i chroni przed nowotworami. Według amerykańskiej jednostki badawczej Egg Nutrition Center zawarta w jajku luteina i zeaksantyna obniżają ryzyko występowania raka jelita grubego oraz chorób serca.
Cenna skorupka
W medycynie naturalnej skorupka jajka wykorzystywana jest w leczeniu niektórych schorzeń. To nie przypadek, ponieważ skorupka jajka to źródło wapnia o najlepszej przyswajalności. Jej skład zbliżony jest do składu naszych kości. Spożywanie skorupki z jajek wpływa na wzmocnienie stawów, paznokci, włosów, powstrzymuje krwawienia dziąseł. Skorupka jaja kurzego to nie tylko wapń, ale również pierwiastki: selen, cynk, miedź i stront. Szczególnie ten ostatni stosowany jest w leczeniu osteoporozy. Wiosenne zdrowe sałatki
TrenujZdrowie Ewa Baura