Co zawiera sok?


 

Sok marchewkowy

Co najczęściej pijemy?

W dzisiejszych czasach półki sklepowe dosłownie uginają się od ilości i różnorodności soków i innych napojów. Wybór nie jest prosty, tym bardziej, jeśli nie mamy jeszcze swojej wybranej, wcześniej wypróbowanej marki i rodzaju soku. Producenci bardzo często zachęcają do swoich produktów stosując różnego rodzaju „chwyty marketingowe”. Niestety, ale coraz częstsze są sytuacje, w których określenia na opakowaniu takie jak „naturalny”, „świeży”, „zdrowy” itp. nie mają nic wspólnego ze znaczeniem słów użytych do ich reklamowania. W takiej sytuacji, trudno dokonać właściwego wyboru chyba, że kierujemy się ulubionym smakiem i pod tym kątem wybieramy produkt. Bardzo rzadko zdarza się, że ludzie czytają informacje o tym, co jest zawarte wewnątrz opakowania, jakie zawiera składniki, jakie dodatki oraz czy jest to czysty sok, nektar czy może tylko napój. Na pierwszy rzut oka trudno jest odróżnić je od siebie, tym bardziej, że również o to właśnie chodzi producentom. Jednak w tym wypadku warto poświęcić chwilkę czasu i przeczytać szczegółowe informacje na opakowaniu i dowiedzieć się, jakie składniki zawiera to, co pijemy i czy może to być dobre dla naszego zdrowia.

Sok powinien być zrobiony ze zdrowych, świeżych, umytych i w 100 % dojrzałych warzyw lub owoców i nie powinien zawierać substancji koloryzujących, poprawiających smak i zapach. Dostępne są soki jednodniowe, w których nie stosuje się substancji konserwujących, ale jak nazwa wskazuje, ich zdatność do spożycia wynosi tylko jeden dzień. Koniecznie trzeba je spożyć w ciągu dwunastu godzin, ponieważ łatwo fermentują oraz tracą swoje wartości odżywcze, dlatego podczas ich zakupu zawsze należy sprawdzić datę produkcji. Ze względu na opłacalność produkcji, większość dostępnych soków powstaje z koncentratów warzywnych lub owocowych. Na szczęście, producenci mają obowiązek umieszczania na opakowaniach podstawowych informacji, między innymi na temat ilości koncentratu zużytego do produkcji. Nektarem nazywamy rozcieńczony wodą sok lub przecier, może on zawierać dodatkowo substancje zakwaszające lub dosładzające. Niekiedy, nektar może zawierać więcej cukru buraczanego w swoim opakowaniu aniżeli sok. Powszechnie wiadomo, że soki i nektary według przepisów unijnych nie powinny zawierać konserwantów oraz sztucznych barwników, rzeczywistość mija się jednak z zaleceniami. Napój owocowy zawiera najmniej soku, ponieważ jest mocno rozcieńczony i największą jego część stanowi woda oraz syntetyczne dodatki. Podsumowując można śmiało stwierdzić, że niektóre napoje owocowe, nazywane pospolicie sokami, mogą być niekorzystne dla zdrowia tym bardziej, jeśli wypijane są bardzo często oraz w dużych ilościach. Najgorszym rodzajem napoju są wody kolorowane, które najczęściej wytwarzane są ze zwykłej wody, dużej ilości cukru i sztucznych barwników, dlatego niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dodatkową ich wadą jest to, że zawierają dużo cukru i dlatego są wysoko kaloryczne. Ostatnio coraz modniejsze stają się napoje typu „light”, które upodobały sobie osoby stosujące diety odchudzające. Nie zawierają wprawdzie cukru, ale mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia słodziki na przykład cieszący się bardzo złą sławą aspartam, dlatego też należy raczej ich unikać.

Jak przygotować zdrowy sok?

Najlepsze właściwości zdrowotne posiadają soki świeże, przygotowywane samodzielnie, bezpośrednio przed spożyciem ze świeżych warzyw i owoców. Soki można przygotowywać dosłownie ze wszystkich warzyw i owoców. Zaleca się, aby nie mieszać soków warzywnych z owocowymi i nie rozcieńczać wodą. Oprócz bogactwa witamin i soli mineralnych, świeżo wyciskane soki mają właściwości alkaliczne i pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Wpływ picia soków na zdrowie

Regularne picie soków odgrywa znaczącą rolę w codziennej diecie, dostarczając sporą dawkę witamin, minerałów i innych ważnych składników odżywczych. Soki należy przygotowywać tylko ze zdrowych, czystych i świeżych warzyw lub owoców. Otrzymany sok należy spożyć co najmniej na około 20 minut przed planowanym posiłkiem. Ważne jest, aby sok spożywać w formie świeżej, unikając dłuższego przechowywania. Wypity sok jest łatwo przyswajany w przewodzie pokarmowym a składniki odżywcze szybko docierają do organów i tkanek. Doskonale gasi pragnienie i stanowi bogatą dawkę energii. Sok wpływa także oczyszczająco i odkwaszająco na organizm oraz jest doskonałym źródłem błonnika.

Ja najczęściej robię soki z czerwonych buraków, marchwi, jabłek, pomidorów, ogórków, dyni, arbuza, winogron, kiwi, cytryn, za pomocą sokowirówki.

Sok z czerwonych buraków – zawiera witaminę C, B1, P, karoten oraz wapń, magnez, potas, sód a także cez i rubid. Wypijanie soku z buraków wpływa korzystnie na proces wytwarzania czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała chorobom układu krążenia zapobiegając zakrzepom oraz chorobom układu pokarmowego. Picie soku z czerwonych buraków oczyszcza krew i usuwa kwas moczowy z organizmu a także jest zalecane przy chorobach nowotworowych.

Sok z marchwi – zawiera witaminy: B1, B2, B5, C, K oraz A, która zwiększa odporność organizmu na infekcje. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Polecany przy uczuleniach, alergiach skóry, awitaminozach, oczyszcza i wzmacnia organizm. Poprawia koloryt skóry.

Sok ogórkowy – zawiera potas, wapń, fosfor i sód. Ma właściwości oczyszczające organizm, lekko przeczyszcza oraz działa moczopędnie. Dzięki zawartości krzemu i siarki w ogórku sok wpływa korzystnie na porost włosów.

Sok z jabłek - zawiera błonnik, pektyny, kwasy organiczne, cukry, witaminy z grupy B, prowitaminę A, substancje garbnikowe i sole mineralne. Sok z jabłek może być stosowany w przypadku diet odchudzających, ponieważ jest niskokaloryczny. Regularne picie soku z jabłek wzmacnia układ sercowy i naczyniowy.

Sok pomidorowy – dzięki zawartości potasu i witamin A, B i C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na poprawę krążenia krwi a także przeciwdziała miażdżycy. Witamina K zawarta w owocach pomidora ma działanie przeciwzakrzepowe. Naturalny sok pomidorowy zawiera fitocydy odpowiedzialne za hamowanie procesów gnilnych w jelitach.

 

TrenujZdrowie Ewa Baura

Jak motywować się do treningu

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>