Komu dokucza wiosenne przesilenie?
Wraz z nadejściem wiosny możemy odczuwać ogólne osłabienie organizmu. Jest ono tym silniejsze, im sezon zimowy był dłuższy, nasze ciała pozbawiliśmy wystarczającej ilości ruchu a w codziennej diecie nie dostarczaliśmy odpowiedniej ilości naturalnych witamin i mikroelementów. Zimne miesiące skłaniają do spożywania dużej ilości słodyczy oraz produktów mącznych. Z półek ciastkarni znikają w mgnieniu oka lukrowane drożdżówki, ciastka z polewą i z kremem i tym podobne smakołyki. Niestety z reguły spada również w tym okresie spożycie świeżych owoców i warzyw. Minęły już, co prawda czasy, kiedy w sklepach były braki tych produktów, ale pozostały przyzwyczajenia kulturowe. Dodatkowo negatywnie na organizm wpływa przegrzewanie organizmu. Spędzanie większości dnia w bardzo ciepłych pomieszczeniach, słabo wentylowanych i sztucznie oświetlonych doprowadza do rozhartowania organizmu, czego następstwem jest większa podatność na choroby przeziębieniowe. Osłabienie wiosenne dotyka osoby dorosłe, ale w szczególności dzieci i młodzież w wieku szkolnym. Intensywne, absorbujące i często również stresujące zajęcia w szkole dodatkowo osłabiają rozwijające się organizmy.
Objawy wiosennego przesilenia
Osłabienie fizyczne jak i psychiczne, jakie odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, może objawiać się osłabieniem ogólnym, częstszymi bólami głowy i kończyn, szybszym męczeniem, zmniejszeniem zdolności koncentracji, drażliwością, nadmierną nerwowością a niekiedy również depresją. Tego typu stany są niekorzystne dla zdrowia ogólnego i jeśli w porę nie podejmiemy odpowiednich kroków mogą doprowadzić do pogłębiania się każdej z wcześniej wymienionych dolegliwości a nawet choroby.
Naturalne sposoby na wiosenne wzmocnienie organizmu
Z wiosennym przesileniem można poradzić sobie, wykorzystując naturalne metody i nie musimy od razu uciekać się do stosowania doustnych środków farmakologicznych. Jeśli zależy nam na długotrwałym zachowaniu sprawności fizycznej i psychicznej raczej powinniśmy starać się wrócić do stanu równowagi wykorzystując dietę i ruch i jak najdłużej unikać zażywania chemicznych substancji wzmacniających. Zbyt gwałtowne i radykalne przemiany wprowadzane w organizmie, z pewnością nie pozostaną bez efektów ubocznych. Wszelkie działania związane ze zmianą diety i wprowadzaniem aktywności fizycznej powinny następować stopniowo, bez pośpiechu, unikając radykalnych posunięć. Najlepiej dostosować się do zdolności adaptacyjnych naszego organizmu. Oczywiście najważniejsza jest systematyczność w działaniu i wnikliwa obserwacja swoich reakcji, co po pewnym czasie pozwoli nam wypracować swój własny indywidualny i zdrowy schemat postępowania. Jeszcze lepiej jeśli o aspekty zdrowotne naszego życia dbamy przez cały rok i do przesilenia wiosennego zaczynamy przygotowywać się już na jesień.
Co można wprowadzić?
– ruch na świeżym powietrzu
– wykorzystujmy wiosenne promienie słońca i wystawiajmy na nie twarz i dłonie
– spacery i zabawy z dziećmi koniecznie na powietrzu
– również na zakupy, jeśli to możliwe warto wybrać się pieszo
– lekkie prace fizyczne np. prace w ogródku też nie powinny zaszkodzić pod warunkiem
oczywiście, że nie będziemy zbytnio przy tym forsować organizmu
– wprowadzić zmiany w diecie, dodając składniki bogate w witaminy i mikroelementy np.
kiełki, kapustę, cebulę, czosnek, cytryny, marchew, buraki
– spożywać więcej surowych owoców i warzyw i przygotowywać z nich świeże soki
– unikać mocnej kawy, herbaty i alkoholu, pić wodę mineralną i herbatki ziołowe
Dodatki żywieniowe pomocne we wzmacnianiu organizmu
Można dodatkowo wspomagać wzmacnianie kondycji fizycznej i psychicznej innymi bezpiecznymi dla zdrowia dodatkami np.: ziołami, sokami owocowymi i warzywnymi albo produktami pszczelarskimi.
Herbatki ziołowe
W sezonach wzmożonego zapotrzebowania organizmu na np. witaminę C korzystne jest wypijanie herbaty z dzikiej róży lub herbaty malinowej. Rozgrzewająco na organizm oraz wzmacniająco przy osłabieniu nerwowym działa lipa lub napar z kwiatu bzu czarnego, który ma również działanie odtruwające i pomaga w usuwaniu nagromadzonych toksyn. Zaś spożywanie świeżych liści pokrzywy i soku z młodej pokrzywy pomaga uzupełniać niedobory witamin, których pozbawiliśmy nasz organizm i zapobiega infekcjom.
Miód pszczeli
Innym naturalnym produktem jest miód pszczeli. O jego zastosowaniu stale słyszymy same dobre rzeczy. Poza tym że jest skarbnicą wielu witamin, enzymów i soli mineralnych, stosowany w diecie przez cały rok pozwala uchronić się przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Natomiast spożywanie go w czasie choroby potrafi skutecznie wspomagać leczenie organizmu. Ważne, aby był to miód o dobrej jakości od sprawdzonego pszczelarza. Niestety półki w sklepach są pełne miodów importowanych, miksowanych, pozbawionych wielu cennych składników. Najlepiej, jeśli mamy możliwość kupowania miodu z pasieki znajdującej się blisko naszego miejsca zamieszkania, bo dodatkowo zawiera on domieszkę pyłków najczęściej występujących w naszej okolicy. Spośród wielu dostępnych rodzajów miodów szczególnie działanie wzmacniające wykazuje miód nektarowo-spadziowy i może on być spożywany w przypadku osłabienia fizycznego i psychicznego. Miody spadziowe i nektarowe pozyskiwane są ze spadzi drzew i krzewów liściastych i iglastych.
Naturalne soki
O świeżych sokach owocowych i warzywnych napiszę innym razem a teraz chciałabym zwrócić uwagę na inny rodzaj soków. Soki można również pozyskiwać z drzew, a przykładem może być np. brzoza. Uzyskuje się go w bardzo prosty sposób, obcinając gałązkę drzewa, przyginając ją lekko do dołu i zakładając na obciętą końcówkę butelkę. Tym sposobem w ciągu doby możemy uzyskać nawet do litra soku. Sok z brzozy czerpiemy najlepiej w okresie od wczesnej wiosny do kwietnia, zanim drzewo wypuści pączki. Spożywamy świeży sok, na surowo. Zawiera on całą gamę soli mineralnych np.: magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i doskonale wpływa na pobudzenie ogólnej energii życiowej organizmu oraz może działać oczyszczająco dzięki właściwościom moczopędnym.
TrenujZdrowie Ewa Baura