Świeże warzywa i owoce najczęściej spożywamy w sezonie letnim, wtedy mamy ich większy wybór i różnorodność, ale wiosna to czas w którym szczególnie powinniśmy zadbać o dostarczanie organizmowi cennych witamin i składników pokarmowych. Zwykle wiosną odczuwamy osłabienie i może to być właśnie wynikiem niedoboru witamin w diecie. Do szczególnie ważnych dla organizmu należy witamina C. Konieczne jest więc jej codzienne uzupełnianie w pokarmach najlepiej w postaci owoców i warzyw. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach dzikiej róży, papryce czerwonej, cytrynie, pomarańczach, porzeczce czerwonej, aronii, truskawkach, brokułach. Skutkiem niedoboru tejwitaminy w diecie jest występowanie takich chorób jak np.: zgorzel zębów, szkorbut, choroby ze strony układu ruchowego, osteoporoza, schorzenia żołądka, infekcje i osłabienie organizmu.
Wzmacnia
Ze względu na dużą zawartość witamin, szczególnie C i P, sok z cytryny stosowany jest w leczeniu chorób wynikających z niedoboru witamin. Spożywanie soku z cytryny usprawnia układ immunologiczny a przyjmowanie w czasie przeziębienia łagodzi jego skutki jednocześnie skracając czas trwania choroby. Sok z cytryny przyczynia się również do odtruwania organizmu ze związków szkodliwych. Nagromadzone toksyny wpływają bardzo niekorzystnie na kondycje i stan całego organizmu. Sok z cytryny skutecznie odkwasza organizm nie powodując podrażnień żołądka.
Dezynfekuje i odświeża
Ze względu na właściwości bakteriobójcze sok z cytryny doskonale dezynfekuje i odświeża. Z powodzeniem znajduje swoje zastosowanie zarówno dla zachowania zdrowia jak i urody. Może być dodatkiem do kremów, masek zarówno do twarzy jak i do rąk. Sok rozcieńczony wodą można stosować jako płukankę do włosów. W codziennej diecie ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, a szklanka wody mineralnej z dodatkiem soku z cytryny doskonale gasi pragnienie. Codzienna szklanka wody z dodatkiem soku z cytryny dostarczy potrzebnych witamin i odświeży oddech. Napój ten często wykorzystywany jest przez osoby stosujące diety odchudzające. Niektórzy zalecają spożywanie soku nierozcieńczonego w celu przeprowadzenia kuracji leczniczej całego organizmu.
Dodatek do potraw
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny w połączeniu z ziołami i oliwą stanowi niezbędny dodatek do sałatek i surówek, niezastąpiony podczas przygotowywania sosów, dresingów, past. Cytryna wykorzystywana jest w cukiernictwie ze względu na pozyskiwane z niej olejki zapachowe, a także w postaci suszonych skórek cytrynowych będących dodatkiem do babek czy tortów. W przemyśle spirytusowym cytryna wykorzystywana jest do produkcji napojów również alkoholowych. Nic jednak nie zastąpi własnoręcznie wytwarzanych cytrynowych napojów, syropów i lemoniad z dodatkiem listków mięty, ananasa czy pomarańczy. Cytrynę można spożywać przez cały rok, ale szczególnie powinniśmy w niej zakosztować w sezonie jesienno-zimowym.
TrenujZdrowie Ewa Baura
jak pozbyć się zbędnych kilogramów