Cytryna – naturalna witamina


Cytryna – naturalna witamina

Świeże warzywa  i owoce najczęściej spożywamy w sezonie letnim, wtedy mamy ich większy wybór i różnorodność, ale wiosna to czas w którym szczególnie powinniśmy zadbać o dostarczanie organizmowi cennych witamin i składników pokarmowych. Zwykle wiosną odczuwamy osłabienie i może to być  właśnie wynikiem niedoboru witamin w diecie. Do szczególnie ważnych dla organizmu należy witamina C. Konieczne jest  więc jej codzienne uzupełnianie w pokarmach najlepiej w postaci owoców i warzyw. Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach dzikiej róży, papryce czerwonej, cytrynie, pomarańczach, porzeczce czerwonej, aronii, truskawkach, brokułach. Skutkiem niedoboru tejwitaminy w diecie jest występowanie takich chorób jak np.: zgorzel zębów, szkorbut, choroby ze strony układu ruchowego, osteoporoza, schorzenia żołądka, infekcje i osłabienie organizmu.

Wzmacnia

Ze względu na dużą zawartość witamin, szczególnie C i P, sok z cytryny stosowany jest w leczeniu chorób wynikających z niedoboru witamin. Spożywanie soku z cytryny usprawnia układ immunologiczny a przyjmowanie w czasie przeziębienia łagodzi jego skutki jednocześnie skracając czas trwania choroby. Sok z cytryny przyczynia się również do odtruwania organizmu ze związków szkodliwych. Nagromadzone toksyny wpływają bardzo niekorzystnie na kondycje i stan całego organizmu. Sok z cytryny skutecznie odkwasza organizm nie powodując podrażnień żołądka.

Dezynfekuje i odświeża

Ze względu na właściwości bakteriobójcze sok z cytryny doskonale dezynfekuje i odświeża. Z powodzeniem znajduje swoje zastosowanie zarówno dla zachowania zdrowia jak i urody. Może być dodatkiem do kremów, masek zarówno do twarzy jak i do rąk. Sok rozcieńczony wodą można stosować jako płukankę do włosów. W codziennej diecie ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, a szklanka wody mineralnej z dodatkiem soku z cytryny doskonale gasi pragnienie. Codzienna szklanka wody z dodatkiem soku z cytryny dostarczy potrzebnych witamin i odświeży oddech. Napój ten często wykorzystywany jest przez osoby stosujące diety odchudzające. Niektórzy zalecają spożywanie soku nierozcieńczonego w celu przeprowadzenia kuracji leczniczej całego organizmu.

Dodatek do potraw

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny w połączeniu z ziołami i oliwą stanowi niezbędny dodatek do sałatek i surówek, niezastąpiony podczas przygotowywania sosów, dresingów, past. Cytryna wykorzystywana jest w cukiernictwie ze względu na pozyskiwane z niej olejki zapachowe, a także w postaci suszonych skórek cytrynowych będących dodatkiem do babek czy tortów. W przemyśle spirytusowym cytryna wykorzystywana jest do produkcji napojów również alkoholowych. Nic jednak nie zastąpi własnoręcznie wytwarzanych cytrynowych napojów, syropów i lemoniad z dodatkiem listków mięty, ananasa czy pomarańczy. Cytrynę można spożywać przez cały rok, ale szczególnie powinniśmy w niej zakosztować w sezonie jesienno-zimowym.

TrenujZdrowie Ewa Baura

wiosna w ogrodzie

jak pozbyć się zbędnych kilogramów

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>