Dlaczego warto polubić czosnek?


garlic-139659_1280Budowniczowie piramid starożytnego Egiptu nie wyobrażali sobie dnia bez codziennej racji czosnku. Wierzono, że czosnek dodaje  

im sił do pracy oraz utrzymuje przy zdrowiu. Współcześnie dla wielu osób nie do przełknięcia dla innych konieczny dodatek w diecie nie tylko w okresie zwiększonych zachorowań. Warzywa poprawiające odporność.

Bakteriobójczy

Regularne spożywanie czosnku lub preparatów z jego wyciągiem zmniejsza występowanie wielu chorób. Dzięki obecności fitocydów, czosnek działa zabójczo na bakterie, zarówno przy przeziębieniu jak i przy zatruciach pokarmowych. Świeży sok z czosnku hamuje rozwój wirusów grypy. Może zastąpić antybiotyk, warto go mieć w domu.

Spowalnia rozwój komórek nowotworowych

Czosnek wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wiele dostępnych badań naukowych potwierdza jego lecznicze właściwości. Spowalnia namnażanie się komórek nowotworowych i rozwój nowotworu. Obrońcy organizmu.

Rozrzedza krew

Czosnek zmniejsza krzepliwość krwi, dlatego nie jest wskazany przed planowaną operacją. Zwiększa również ryzyko krwotoku w czasie operacji i może powodować wolniejsze gojenie się ran pooperacyjnych. Szczególną ostrożność przy spożywaniu świeżego czosnku powinny zachować osoby przyjmujące leki w tym także przeciwzakrzepowe. Zdrowe nogi.

Spożywany  na całym świecie

Niewiele osób lubi spożywać surowy czosnek jest jednak dla nich alternatywa. Potrawy z dodatkiem czosnku można zjeść w wielu restauracjach nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Jednak są restauracje, w których można smakować tylko i wyłącznie dania z czosnku np. chleb czosnkowy z masłem czosnkowym podawany na gorąco lub czosnkowy sernik.

Bezpieczne normy

Normy spożycia wg Światowej Organizacji zdrowia to zjedzenie dziennie: jednego świeżego ząbka czosnku lub ok. 0,4-1,2 g suszonego proszku czosnkowego lub od 2 do 5 mg olejku czosnkowego. Zdrowe odchudzanie.

Nie dla każdego

Czosnek może uczulać i powodować alergię. Nie zaleca się zjadania czosnku na „pusty” żołądek, może wtedy wywołać bardzo duże podrażnienie, wymioty lub mdłości. Nie jest zalecany również przy chorobach nerek. Ostrożność w spożywaniu czosnku powinni zachować wszyscy, którym dokucza niskie ciśnienie. Stosowanie czosnku w powyższych przypadkach, jak i w tym przypadku najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym.

TrenujZdrowie Ewa Baura

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>