Dynia


Dynia w moim ogrodzi

Dynia w diecie odchudzającej

Dynia niekiedy nazywana jest warzywną królową jesieni, ponieważ w tym właśnie czasie zdobi warzywne stragany swoją śliczną pomarańczową barwą oraz różnorodnością kształtów i wielkości. Im bardziej dynia jest dojrzała tym bardziej pomarańczowy przyjmuje odcień.

Spożywać można dojrzały, znajdujący się tuż pod grubą skórką soczysty miąższ a także pestki, czyli nasiona.

Co zawiera dynia?

Warzywo to zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów oraz drogocenny błonnik korzystnie wpływający na pracę jelit, który często stosowany jest w profilaktyce przeciw zaparciom.

Najwartościowsze w dyni są nasiona i zawierają tłusty olej, witaminę E, beta-karoten, fitosterole, białka, cukry, sole mineralne, a także mikroelementy takie jak: cynk, mangan i selen. Świeże nasiona od dawna znajdowały zastosowanie w zwalczaniu pasożytów jelitowych przewodu pokarmowego, a w szczególności tasiemca i glisty. Podawanie wyłuskanych nasion dzieciom w ilościach stosownych do wieku nie powoduje żadnych skutków ubocznych a skutecznie „wypędza” pasożyty na zewnątrz. Nasiona dyni  są pomocne również w leczeniu chorób prostaty.  Natomiast sok ze świeżych owoców dyni stosowany jest jako środek moczopędny, zawiera składniki mineralne takie jak: potas, magnez i żelazo.

Surowy miąższ zawiera również organiczną wodę oraz błonnik, dlatego dynia może być stosowana z powodzeniem w dietach odchudzających. Miąższ dyni jest sycący i jednocześnie lekkostrawny, przyspiesza przemianę materii oraz redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej.

Dlaczego warto jeść dynię?

– jest niskokaloryczna i lekkostrawna

– zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej

– działa moczopędnie, oczyszcza nerki i pęcherz moczowy

– stosowana w leczeniu i profilaktyce chorób prostaty

– pobudza perystaltykę jelit

– przyspiesza trawienie

– redukuje zaparcia

– jest odżywcza i zawiera wiele cennych dla organizmu substancji

 

Szybkie dania z dynią

Dynia gotowana

Dynię umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Następnie dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut, nie dopuszczając do rozgotowania się. Po ugotowaniu wyjąć i odsączyć z wody. Całość polać masłem i posypać zieleniną. Dynia w takiej postaci może stanowić dodatek do obiadu.

Sok ze świeżej dyni

Dynię o wadze ok. 1,5 kg umyć, pokroić na mniejsze kawałki oraz usunąć pestki. Uzyskany sok przy pomocy np. sokowirówki należy spożywać zaraz po przygotowaniu. Do smaku można dodać sok z cytryny.

Surówka z dyni i jabłek

Obrana ze skórki dynię bez gniazda nasiennego oraz kwaskowe jabłka myjemy i ucieramy na tarce o dużych otworach. Dodajemy garść wyłuskanych, pokrojonych orzechów włoskich. Całość posypujemy zieleniną.

Dynia zapiekana z pomidorami

Umytą, obraną ze skórki i pozbawioną gniazda nasiennego dynię kroimy w paski lub kostkę. Tak przygotowana dynie kładziemy do naczynia do zapiekania oraz dodajemy ćwiartki umytych i obranych ze skórki pomidorów. Całość posypujemy żółtym startym serem. Zapiekamy w piekarniku  ok. 5-10 minut.

TrenujZdrowie Ewa Baura

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

One thought on “Dynia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>