Jabłka znane są ludzkości od dawna i zawsze były cenione za swoje walory smakowe, a w niektórych epokach przypisywano im wręcz magiczną moc. Od kiedy pamiętam, również w moim rodzinnym domu, ten wspaniały owoc zawsze gościł na stole, zarówno w postaci surowej jak i w formie różnych przetworów.
Jabłka dobrze przechowują się i jednocześnie łatwo je transportować, dzięki temu w dzisiejszych czasach, możemy rozkoszować się ich smakiem niemalże przez cały rok. Znalazły szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także mają od wieków swój udział w dietetyce leczniczej. Owoce jabłoni zawierają około 80% wody,błonnik, białko, niewielką ilość tłuszczy roślinnych a oprócz tego kwasy organiczne takie jak: jabłkowy, winowy, cytrynowy, askorbinowy (witamina C). Poza tym naturalne cukry takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza, a także prowitaminę A (karoten) oraz witaminy z grupy B, sole mineralne i substancje pektynowe. Najwięcej witamin i innych składników odżywczych zawierają owoce świeże, nieprzetworzone, jedzone ze skórką. Jabłka odgrywają znaczącą rolę w diecie człowieka i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia. Można je spożywać przy niedokrwistości, awitaminozach, schorzeniach przewodu pokarmowego a także jako środek dietetyczny, ogólnie wzmacniający i poprawiający trawienie. Zalecane są również przy niektórych schorzeniach serca, nerek i nadciśnieniu. Jabłka są owocem polecanym w dietach przeznaczonych do walki z otyłością. Zalecane jest wtedy zjadanie od 0,3 do 0,4 kg świeżych owoców 4-5 razy dziennie. Sok jabłkowy można pić przy miażdżycy tętnic, schorzeniach pęcherza moczowego, nerek, wątroby, kamicy nerkowej i zapaleniu oskrzeli.
Jabłka są doskonałym produktem dietetycznym poprawiającym pracę całego przewodu pokarmowego, a w szczególności wpływają pobudzająco na perystaltykę jelit i dlatego pomocne są w walce z zaparciami. Zawarte w jabłkach pektyny wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Jabłka przyczyniają się do ogólnego oczyszczania i odtruwania organizmu a w szczególności nerek, wątroby oraz woreczka żółciowego.
Jabłka zalecane są w różnorodnej diecie lekkostrawnej, można z nich przygotowywać dania w różnej postaci i jednocześnie niewymagające dużego nakładu pracy do ich przygotowania. Poniższe przepisy z wykorzystaniem jabłek mogą stanowić zarówno dodatek do potraw jak i danie główne, na przykład w przypadku diet odchudzających. W każdej postaci korzystnie wpływając na nasz stan zdrowia i godne są polecenia.
Jabłka pieczone z konfiturą
6 dużych najlepiej kwaskowych jabłek
6 łyżeczek gęstej konfitury
1 łyżka oleju
Przygotowane jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie do każdego wydrążonego jabłka włożyć łyżeczkę konfitury. Przyprawić cynamonem lub imbirem. Naczynie ogniotrwałe wysmarować olejem i ułożyć w nim przygotowane owoce. Piec w temperaturze ok. 150 stopni do momentu aż skórka się zrumieni.
Dietetyczna surówka z jabłek
40 dag kwaskowych jabłek
5 dag orzechów włoskich łuskanych
5 dag skórki pomarańczowej
5 dag żurawin
Jabłka umyć, obrać ze skórki, przepołowić, oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie owoce zetrzeć na tarce o dużych otworach lub można pokroić w paski. Wyłuskane orzechy i skórkę pomarańczowa posiekać oraz połączyć ze startymi jabłkami. Na koniec dodać żurawinę
Kompot z jabłek
0,5 litra wody
skórka cytrynowa
2 gozdziki
40 dag jabłek
Ugotować syrop z przyprawami. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie przepołowić na ćwiartki i włożyć do wrzącego syropu. Całość gotować na niezbyt mocnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu odstawić do ostudzenia.
Zdrowy ocet jabłkowy
1 kg dojrzałych, zdrowych jabłek
1 litr i 1 szklanka wody
10 dag cukru lub miodu
1 dag drożdży piekarniczych
kawałek razowego chleba
Jabłka ucieramy na miazgę lub mielimy w maszynce do mięsa razem ze skórkami i komorami nasiennymi. Następnie wrzucamy do słoja lub innego naczynia z szeroką szyjką, a następnie zalewamy przestudzoną przegotowaną uprzednio wodą. Dokładnie mieszamy dodając cukier, drożdże i kromkę podsuszonego chleba. Naczynie zakrywamy i odstawiamy w temperaturę 20-30 stopni C. Podczas pierwszych dziesięciu dni należy zawartość słoja mieszamy kilka razy w ciągu dnia drewnianą łyżką. Po 10 dniach zawartość słoja przecedzić przez drobne sito lub gazę. Otrzymany, przefiltrowany sok przelać do naczynia, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce o temperaturze 25-30 stopni C do wyklarowania się płynu. Cały proces trwa od 40 do 60 dni. Gdy płyn jest już jasny, filtruje się go i przelewa do butelek. Butelki można szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowany ocet można wykorzystywać zamiast octu winnego i spirytusowego jako kwaśny dodatek do potraw.
TrenujZdrowie Ewa Baura