Jesienna dieta wzmacniająca



umbrella-50511_1280
Co zrobić, aby przygotować organizm do walki z jesiennymi infekcjami? 
Ogólne osłabienie  może być „sygnałam ostrzegawczym” dla organizmu. Toksyny przyczyną wielu chorób. Zapobiegawczo wesprzeć się można naturalnymi produktami, które przyczynią się do szybszego uporania się z dolegliwościami na tle przeziębieniowym, a jednocześnie wzmocnią organizm. Jest także cała gama produktów, które oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn – Ja wspomnę o kilku z wybranych.

Cebula – zawiera olejki lotne i dzięki temu zmusza nas do płaczu. Ponadto działa bakteriobójczo zarówno w początkowym stadium choroby, ale również przyspiesza czas powrotu do zdrowia. Pomaga przy uporczywym kaszlu, przynosi ulgę w oddychaniu przy zatkanym nosie jednocześnie działa ochronnie na śluzówkę.

Czosnek – skuteczny na bakterie oporne na działanie antybiotyków. Szeroko stosowany przy przeziębieniach i wielu innych dolegliwościach. Nie powinny go spożywać np. osoby z niskim ciśnieniem lub alergiami oraz małe dzieci. Znajdujący się w roślinie olejek czosnkowy  powoduje silny i intensywny zapach dla niektórych uciążliwy do zniesienia. Spożywanie czosnku regularnie może przyczynić się do wzmocnienia organizmu oraz zapobiec zachorowaniom sezonowym. Imbir cenny dla zdrowia.

Kapusta – znana jako warzywo lecznicze od czasów starożytnych. Zwiększa odporność, przeciwdziała szkorbutowi, pomocna przy dolegliwościach sercowo – naczyniowych, żołądka i jelita grubego.

Burak – zalecany ze względu na zawartość witamin z grupy B, wpływa na proces tworzenia się krwi, reguluje przemianę materii. Dlaczego warto pić sok? Burak zalecany jest  w dietach lekkostrawnych i odchudzających, a także w sezonie większej zachorowalności na przeziębienia.

Marchew – reguluje pracę jelit, zalecana w diecie wzmacniającej przy spadku odporności. Pomocna przy anemii, biegunkach, usprawnia funkcje układu trawiennego. Hartowanie wodą.

Majeranek – skuteczny w walce z bólem gardła, kaszlem i katarem. Ma działanie antybakteryjne, hamuje rozwój stanu zapalnego. Można przygotować lekki napar do picia lub stosować do inhalacji górnych dróg oddechowych przy katarze.

Jabłka – te popularne owoce są dostępne przez cały rok. Dostarczają naturalnych cukrów, błonnika, wapnia, potasu, fosforu i witamin z grupy B. Jabłka skutecznie wspomagają procesy trawienne, są lekkostrawne, zawierają ok. 80% wody. Oczyszczają i odtruwają organizm, zalecane także w dietach odchudzających. Zdrowy ocet z jabłek.

TrenujZdrowie Ewa Baura


Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>