Marchew znana i uprawiana była już w czasach starożytnych. Na przełomie kolejnych tysięcy lat selekcjonowano marchew ze względu na najsmaczniejsze i najbardziej dorodne dla uprawy gatunki. Marchew występuje również w stanie dzikim, do celów konsumpcyjnych zalecana jest marchew pochodząca z upraw. W celach leczniczych zaleca się spożywanie korzenia marchwi, ale również w zapobieganiu niektórym chorobom również nać marchwi znajduje swoje zastosowanie.
Wzmacnianie organizmu
Marchew należy do warzyw, które wykazują działanie wzmacniające dla całego organizmu. Dzięki zawartości witamin: B1,B2,B6,C,E,K,H,PP oraz karotenu powinna stanowić uzupełnienie codziennego jadłospisu. Dieta, w której marchew stanowi dodatek żywieniowy z pewnością jest korzystna dla osób częściej podatnych na przeziębienia i na spadek odporności organizmu. Szczególnie w okresie jesieni i wiosny należy włączyć to warzywo do codziennej diety zarówno po to aby zwiększyć odporność na infekcje jak i zapobiec awitaminozie. Codzienne picie soku najlepiej ze świeżej marchwi zalecane jest zarówno kobietom w ciąży, matkom karmiącym, dzieciom, ale również wszystkim, którzy odczuwają objawy ogólnego osłabienia organizmu.
Zapobieganie chorobom
Spożywanie zarówno marchwi jak i soku zalecane jest tym, którzy chcą poprawić morfologię krwi jak i cierpiącym na anemię. Marchew to również naturalny probiotyk, gdyż zawiera bakterie odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego. Często zalecana również przy zaburzeniach układu trawiennego szczególnie u niemowląt i małych dzieci, ale również i u dorosłych, aby zapobiec rozwojowi bakterii chorobotwórczych.
W trosce o prawidłowy wzrok
Występujący w korzeniu marchwi karoten pod wpływem enzymów wątrobowych przekształca się w prowitaminę A, która jest odpowiedzialna za poprawę jakości widzenia. Witamin ta odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Zastosowanie w kuchni
Marchew w kuchni znana jest głównie jako jarzyna będąca dodatkiem do dań głównych. Spożywana w postaci tartej bądź gotowanej jest zarówno smaczna jak i pożywna. Z pewnością jest to również dietetyczne warzywo polecane osobom dbającym o zachowanie szczupłej sylwetki.
TrenujZdrowie Ewa Baura