Przewlekłe niedobory jodu mogą doprowadzić do poważnych zakłóceń zdrowia a nawet chorób. Dlatego ważne jest regularne dostarczanie tego pierwiastka wraz z codzienną dietą, a w przypadku objawów mogących wskazywać na niedobór, należy częściej spożywać pokarmy bogate w jod. Najlepiej wchłania się jod zawarty w produktach naturalnych i w nich powinniśmy szukać tego pierwiastka. W produktach tych oprócz jodu znajdują się również inne mikroelementy i substancje ułatwiające jego wchłanianie.
Do najlepszych źródeł jodu należą: tłuste ryby (węgorz, okoń, makrela, śledź, łosoś, sardynki) i owoce morza (tran, ostrygi, glony morskie takie jak morszczyn, listownica i krasnorosty oraz sinice takie jak np. spirulina).
Spośród produktów spożywczych najwięcej jodu zawierają: ziarna zbóż, ziemniaki, marchew, buraki, jaja.
Bogate w jod są również: cebula, czosnek, szpinak pomidory, ananasy, rzeżucha, porosty (płucnica, chrobotek).
Zioła bogate w jod to przede wszystkim bylica estragon, dziki bez czarny a także zielone orzechy włoskie.
Bylica estragon (Artemisia dracunculus L.) zwana pospolicie estragonem. Roślina zielarska oraz stosowana jako przyprawa. Całe ziele jest środkiem wzmacniającym układ pokarmowy. Działa lekko moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na dużą zawartość witaminy A znalazła zastosowanie w kuracjach wzmacniających cały organizm. Stosuje się ją w postaci naparów przy nerwicy żołądka i stanach nieżytowych dróg trawiennych. Działa delikatnie i dlatego najczęściej stosuje się ją w mieszankach ziołowych wraz z innymi roślinami. Jako przyprawa doskonale nadaje się do mięsa, ryb, jajek, zup, sosów, do zaprawiania octów ziołowych, kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można dodawać do surówek i sałatek. Ze względu na smak można ją stosować wszędzie tam gdzie zachodzi konieczność ograniczania soli kuchennej.
Dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) Jako surowiec zielarski stosuje się zarówno kwiat jak i dojrzałe owoce. Jod w szczególności znajduje się w owocach bzu czarnego. Gotując owoce z cukrem i wodą można przygotować smaczny i aromatyczny sok. Ma on działanie napotne, moczopędne, rozkurczowe, lekko rozwalniające, osłonowe na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. W okresach jesienno zimowych może być uzupełniającym środkiem witaminizującym. Należy przyjmować po łyżce stołowej soku na szklankę herbaty i pić do dwóch razy dziennie. Z owoców bzu czarnego można również przygotowywać pyszne powidła.
Orzech włoski ( Juglans regia L.) Surowcem bogatym w jod są zielone części rośliny takie jak liście oraz zielone skorupki orzechów. Można z nich przygotowywać domowym sposobem nalewki, odwary i napary, które oprócz uzupełniania jodu i łagodzenia dolegliwości z tym związanych, również pomagają w wielu innych dolegliwościach. Liść i zielona łupina owocu orzecha włoskiego działają ściągająco, witaminizująco, przeciwszkorbutowo, przeciwrobaczo, oczyszczająco, dezynfekcyjnie oraz wzmacniająco na żołądek. Zastosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie się ran.
Syrop z orzechów włoskich
Niedojrzałe orzechy włoskie wraz z zieloną łupiną zmielić w maszynce do mięsa. Uzyskaną masę zmieszać z dwukrotnie większą ilością cukru lub miodu i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Uzyskany w ten sposób syrop przyjmować 1x dziennie jedną łyżeczkę od herbaty przed jedzeniem. Jest to również bardzo dobry środek przeciwko wszelkiego rodzaju biegunkom.
Napar z liści orzecha włoskiego
Ususzone i skruszone lub pocięte na drobno liście orzechów włoskich. Zaparzyć pod przykryciem 2 łyżeczki na szklankę. Dawkowanie do dwóch szklanek dziennie. Pomaga przy nieżytach dróg trawiennych, biegunkach na tle nerwicowym, wzdęciach.
Nalewka spirytusowa
Zielone, niedojrzałe owoce orzecha włoskiego lub zielone łupiny zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Następnie zalać spirytusem w proporcji 1:1 i pozostawić na dwa tygodnie w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Odcedzić płyn a pozostałość zalać wódką 40% i pozostawić na kolejne dwa tygodnie. Po wyciśnięciu i odcedzeniu pozostałości, zlać obie nalewki razem uzyskując produkt końcowy. Stosować nie więcej niż 3x po pół małego kieliszka w odstępach godzinnych jako doraźny środek na powstrzymanie rozwolnienia i usunięcie wzdęć.
Stosowanie długotrwałe lub w dużych ilościach może powodować zaparcia, należy więc stosować się do powyżej określonych dawek.
Kąpiel w odwarze z liści orzecha włoskiego.
Przygotować około litra mocnego odwaru z suszonych lub świeżych liści i dodać do kąpieli w wannie. Oprócz właściwości odżywczych taka kąpiel poprawia również koloryt skóry i działa na nią odkażająco.
Znakomite. Wart kontynuacji post. Dziękuję. Powodzenia w kontynuacji pracy redakcyjnej. Wskoczę tu prędko. Na razie.