Ocet z jabłek


Octy Owocowe

Octy Owocowe

W ostatnim czasie głośno jest w mediach na temat krajowych warzyw i owoców w tym jabłek. O walorach smakowych i zdrowotnych zarówno warzyw jak i owoców nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Zainteresowanym tematem jabłek i ich przetworów polecam – ocet jabłkowy. Otrzymywany w procesie fermentacji ocet z jabłek wykorzystywany jest z powodzeniem w medycynie naturalnej i w kosmetyce. W sprzedaży znajdziemy gotowy ocet jabłkowy, jednakże należy zwrócić uwagę na jego skład. Oczywiście – najlepiej, gdyby ocet przygotowany był własnoręcznie i nie zawierał spirytusu oraz polepszaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów (przepis na Ocet Jabłkowy poniżej artykułu). Jakie działanie ma ocet jabłkowy  oraz jakie niedoskonałości urody może poprawić?

Pomoc w spalaniu tkanki tłuszczowej

Składniki zawarte w jabłkach, czyli kwasy, pektyny, beta- karoten, flawonoidy i witaminy wpływają na proces redukcji tkanki tłuszczowej przyczyniając się do utraty zbędnych kilogramów. Racjonalna dieta związana z piciem octu jabłkowego może przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie wystarczy picie głównie octu jabłkowego (1 łyżka octu na 1 szklankę wody dla osoby dorosłej), aby osiągnąć zamierzony efekt. Podczas kuracji z octem należy pamiętać, aby nie dopuścić do niekontrolowanego odwodnienia organizmu. Trzeba poza tym dostarczać w ciągu dnia innych płynów. Korzystne efekty w procesie odchudzania przyniesie również codzienna aktywność fizyczna dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości. Korzyści z trenowania. Picie octu jabłkowego niewskazane jest dla osób z wrzodami i podrażnieniami śluzówki żołądka. Niewskazany jest również dla osób z zespołem jelita wrażliwego oraz kobietom w ciąży. Przy innych problemach zdrowotnych kuracje z piciem octu jabłkowego należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Trądzik i przebarwienia

Ocet z jabłek znajduje zastosowanie w kosmetyce. W przypadku występowania pryszczy lub trądziku można przecierać twarz rozcieńczonym z wodą octem (w proporcji 1 część octu na 2 części wody). Taki tonik odświeża i oczyszcza skórę twarzy, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ostrożność powinny zachować osoby z wyraźnymi ropno – wrzodowymi wypryskami bądź alergią skórną. Wtedy stosowanie octu jabłkowego można skonsultować z lekarzem dermatologiem lub u kosmetyczki. Toksyny niebezpieczne dla zdrowia.

Lśniące włosy

Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się jako płukanka po umyciu włosów. Rozcieńczony z wodą roztwór octu jabłkowego – oczyści nie tylko włosy, ale również skórę głowy. Po takim zabiegu kosmetycznym włosy stają są błyszczące i miękkie w dotyku. Zioła i dieta na zdrowe włosy.

Kuchenny pomocnik

Ocet z jabłek to doskonały i niezastąpiony produkt spożywczy. Może służyć jako przyprawa np. do sałatek także w połączeniu z oliwą. Obecnie w sprzedaży znajdujemy również wiele środków chemicznych np. płyny do mycia naczyń z zawartością octu lub kwasów owocowych. Ocet z jabłek można stosować np. do zmywarek, do czyszczenia mikrofalówek oraz stosować jako odkamieniacz. Jest doskonałym pogromcą tłuszczu. Stosować można bezpośrednio na uporczywe zabrudzenia, tłuste osady z naczyń, garnków oraz plamy.

Przepis na zdrowy ocet jabłkowy

1 kg dojrzałych, zdrowych jabłek

1 litr i 1 szklanka wody

10 dag cukru lub miodu

1 dag drożdży piekarniczych

kawałek razowego chleba

Jabłka ucieramy na drobną miazgę lub mielimy w maszynce do mięsa razem ze skórkami i komorami nasiennymi. Następnie wrzucamy do słoja lub innego naczynia z szeroką szyjką, całość zalewamy przestudzoną przegotowaną uprzednio wodą. Dokładnie mieszamy dodając cukier, drożdże i kromkę podsuszonego chleba. Naczynie zakrywamy i pozostawiamy w temperaturze 20-30 stopni C. Podczas pierwszych dziesięciu dni należy zawartość słoja mieszamy kilka razy w ciągu dnia drewnianą łyżką. Po 10 dniach zawartość słoja przecedzić przez drobne sito lub gazę. Otrzymany, przefiltrowany sok przelać do naczynia, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce o temperaturze 25-30 stopni C do wyklarowania się płynu. Cały proces trwa od 40 do 60 dni. Gdy płyn jest już jasny, filtruje się go i przelewa do butelek. Butelki można szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowany ocet można wykorzystywać zamiast octu winnego i spirytusowego jako kwaśny dodatek do potraw.

TrenujZdrowie Ewa Baura

 

 

 

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>