Orzechy – zdrowie i przekąska


Orzechy – zdrowie i przekąska

Orzechy najczęściej kojarzą się głównie ze świętami a dokładnie z Bożym Narodzeniem. Z pośród różnych odmian takich jak: fistaszki, migdały, orzechy laskowe, makadamia, pistacje, orzechy nerkowca czy włoskie- najczęściej kupowane są  w tym okresie orzechy włoskie. Ojczyzną szybko rosnącego i zarazem długowiecznego drzewa orzechowego są Bałkany. Drzewo to jest szczególnie cenne, ponieważ stanowi surowiec leczniczy, którymi są zarówno niedojrzałe jeszcze liście jak  i owoce-orzechy.

Co pod łupiną?

Owocem drzewa jest orzech, czyli pestkowiec otoczony łupiną najpierw jest ona mięsista, zielona, a potem jej skóra staje się czarna, odpada od pestki i ukazuje się owoc w bardzo twardej łupinie. Już z młodych, ale jeszcze zielonych orzechów, produkowane są koncentraty witaminowe. Występujący w nich juglon, który ma szczególne właściwości nie tylko bakteriobójcze, ale również zwiększa on przepuszczalność naczyń włosowatych.

Znana nalewka z orzechów (nazywana orzechówką), która wytwarzana jest po wysuszeniu orzechów posiada niezwykle cenne właściwości dla zdrowia. Nalewka jest środkiem pomocnym przy dolegliwościach żołądkowych, zalecana również przy biegunkach oraz jako środek wzmacniający organizm.

Dla zachowania urody ważne jest spożywanie różnych odmian orzechów gdyż np. orzechy laskowe bogate są w witaminę E, migdały zawierają duże ilości wapnia, błonnika i magnezu, a orzechy włoskie zawierają ponadto kwas lanolinowy, który wpływa na zdolność koncentracji i zapamiętywania. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym orzechy regulują metabolizm.

Niezastąpione w kuchni

Niemalże każda gospodyni posiada przepisy w,  których składnikiem głównym bądź dodatkowym są orzechy. Panie w okresie przedświątecznym zajmują się wypiekaniem ciast, ciastek i tortów, a ich receptury bardzo często stanowią rodzinne tradycje.Wypieki z dodatkiem orzechów to niezapomniane doznania smakowe, bez  których nie wyobrażamy sobie świąt.

Orzechy komponują się dobrze z wieloma potrawami takimi jak np. sałatki, mięsa, ryby, desery. Najlepiej natomiast orzechy smakują w postaci naturalnej, czyli surowej a ich dodawanie do wypieku ciast lub w trakcie smażenia potraw znacząco obniża zawartość składników odżywczych.

Święta to niewątpliwie czas odkrywania nowych smaków, dlatego również przekąska jaką mogą stanowić orzechy wpłynie na nasze ogólne zdrowie i samopoczucie.

TrenujZdrowie Ewa Baura

Co oznacza symbol choinki, skąd powstała ta tradycja, co oznaczają jej ozdoby i inne informacje.

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>