Pokrzywa


Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Wielu przechodzi obok niej ostrożnie i obojętnie, traktując jako pospolity parzący chwast. Tymczasem cała ta roślina począwszy od korzenia poprzez łodygę, liście i nasiona ma właściwości lecznicze.

Leczy

Pokrzywa zalecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość i anemię gdyż
zwiększa przyrost hemoglobiny. Obecnie można nabyć różne suplementy z zawartością pokrzywy, ale z pewnością najwięcej witamin i składników pozyskamy ze świeżej rośliny. Pokrzywa stanowi cenne źródło chlorofilu, który znajduje się jedynie w zielonych częściach roślin. Chlorofil zwiększa odporność organizmu, neutralizuje toksyny i odnawia tkanki organizmu. Z powodzeniem może być stosowana jako uzupełnienie w diecie odchudzającej, ponieważ poprawia przemianę materii i obniża poziom cukru we krwi. Ziele pokrzywy znajduje także zastosowanie w leczeniu chorób o podłożu reumatycznym, a także w przypadku bólu stawów biodrowych i kolanowych, wykazując działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jak dbać o stawy biodrowe i kolanowe?

Wewnętrznie pokrzywę stosuje się w stanach zapalnych oraz w schorzeniach dróg moczowych. Pokrzywa przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii poprzez działanie diuretyczne. W tym przypadku to właśnie korzeń pokrzywy ma silniejsze działanie niż liście. Korzeń pokrzywy jest głównym składnikiem do produkcji preparatów stosowanych w leczeniu prostaty. Cytryna-naturalna witamina C

Wzmacnia

Kuracje herbatką z pokrzywy najlepiej jest przeprowadzać wczesną wiosną. Napar ze świeżej pokrzywy wpływa pozytywnie na ogólne wzmocnienie organizmu zarówno po przebytych infekcjach jak i przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. 7 dietetycznych zasad odchudzania

Obecność w liściach pokrzywy witamin C, K, E, B2 oraz soli mineralnych krzemu, potasu, magnezu, wapnia i fosforu wpływa na kondycje zarówno paznokci jak i włosów.

Wcieranie naparu z korzenia pokrzywy w skórę głowy skutecznie wzmacnia cebulki włosowe, przyspieszając ich wzrost i regenerację.

Hartuje i oczyszcza

Popularne już w czasach starożytnych biczowanie zielem pokrzywy miało za zadanie pobudzić siły witalne organizmu i sprzyjało poprawianiu odporności. Rytuał ten jednak nie zaginął całkowicie i w czasach obecnych również jest stosowany. Liści pokrzywy możemy używać także do kąpieli hartujących jak i dezynfekcyjnych. Naparem z liści pokrzywy można przemywać twarz, ręce, oczyszczać skórę głowy np. przy łupieżu. Hartowanie wodą

Smakuje

Nic nie poprawi smaku potrawy lepiej aniżeli świeże zioła, szczególnie te zebrane wiosną. Pokrzywa szczególnie świeża znajduje w kuchni szerokie zastosowanie. Liście pokrzywy to bogactwo witamin, a dodanie ich do zupy w połączeniu z innymi ziołami zdecydowanie poprawi jej smak i wartość odżywczą. Smakoszom sałatek i surówek polecam dodawanie również świeżych zielonych listków. Alternatywnie dla kawy najlepiej wypić raz dziennie sok z liści świeżej pokrzywy. Pokrzywa szybko traci swoją świeżość i wartość odżywczą, aby wpływała korzystnie na ogólne zdrowie organizmu nie należy jej zbyt długo przechowywać przed spożyciem.

TrenujZdrowie Ewa Baura

Samsung Galaxy S4 – Nowy Gigant

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>