Sezon na pomidory w pełni- warto więc teraz wprowadzić je do diety i nacieszyć się ich smakiem. W żadnym innym sezonie nie smakują tak dobrze, jak właśnie latem.
Przechadzając się wzdłuż straganów z warzywami nie sposób ich ominąć. Duża różnorodność odmian pozwala kupującym nabywać różne gatunki i delektować się ich smakiem. Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się pomidory koktajlowe. Nie bez znaczenia jest sposób uprawy- szklarniowa czy gruntowa charakteryzuje się innym smakiem pomidora. Warunkiem ich dobrego zakupu jest gładka, jędrna skórka, dobrze wybarwiona i zapach. Mniej wybarwione, czy bardziej- po przyniesieniu do domu możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Są również amatorzy zielonych pomidorów, którzy spożywają je w postaci sałatek lub sporządzają jako marynaty w słoiki.
Co zawiera pomidor?
Warzywo to nie powinno być pomijane w codziennej diecie, szczególnie w sezonie letnio-jesiennym. Po sezonie świeżego pomidora możemy zastąpić mrożonymi lub z puszki. Jednak ich zawartość, jeśli chodzi o składniki pokarmowe nie jest wtedy pełnowartościowa. Przemrożony pomidor staje się bardzo wodnisty i traci konsystencję, natomiast pomidory z puszki mogą być wzbogacone niekorzystnymi dla zdrowia konserwantami. Nic więc nie jest w stanie zastąpić świeżego, pachnącego pomidora. Z pośród wielu składników mineralnych, które zawiera pomidor warto wymienić: wapń-134mg,żelazo-4,80mg,fosfor-250-mg. Poza tym również: witaminę A, B4,B2,B6,C,K,PP.
Kto powinien jeść pomidory?
Pomidory ze względu na zawartość witamin a także soli mineralnych wykorzystuje się w żywieniu chorych, którzy posiadają niedobory tych składników. Zarówno pomidory jak i uzyskiwany z nich sok pomidorowy oraz przecier z powodzeniem stosowane są u osób z zaburzeniami przemiany materii. Dla smakoszy przecierów i past z pomidorów zalecane są zioła i czosnek jako dodatek wzmacniający i wyostrzający smak. Pomidor reguluje równowagę mineralną w organizmie. Zalecany jest po osłabieniu chorobą zarówno dzieci jak i dorosłych. W diecie osób odchudzających szczególnie zalecany. Jest lekki, zawiera pektyny, wodę i niewiele bo tylko 30 kcal w 100g. Zatem mogę polecić zjadanie pomidora w każdej postaci.
Zioła do pomidora
Zioła z przydomowego ogródka czy z doniczki dodane do pomidorów potrafią w znakomity sposób wzbogacić ich smak. Wzbogacanie dań ziołami jest nie tylko ekologiczne na co częściej zwracamy uwagę, ale i zdrowe. Poza najczęściej popularnym pieprzem, zielem angielskim i majerankiem stosowanymi dawniej głównie w kuchni, obecnie mamy do wyboru olbrzymią skarbnicę ziół. Nie wszystkie zioła dobrze się komponują z pomidorami. W przygotowaniu potrawy ważny jest również moment, w którym dodawane są zioła. Doprawianie potrawy na wstępie jej przyrządzania często psuje smak i nie uzyskujemy wtedy odpowiednich walorów smakowych. Zanim zaczniemy przyprawiać dania z pomidorów warto dobrać odpowiednią kompozycję ziół takich jak np.:
Bazylia- ma korzenny smak, jest pikantniejsza w smaku.
Oregano- ostre i cierpkie w smaku.
Lubczyk ogrodowy- świeży zawiera więcej olejku lotnego oraz witaminę C.
Tymianek- zdecydowanie bardziej gorzki w smaku, ale o aromatycznym zapachu.
Pomidor doskonale komponuje się z różnymi rodzajami sałat oraz serów. W takiej kompozycji szczególnie polecany w diecie na lato oraz dla osób z nadwagą.
TrenujZdrowie Ewa Baura
Dieta surowa-zobacz film