Przyprawy a trawienie


przyprawy trawienne

Czynnikami wskazującymi o nieprawidłowym trawieniu mogą być takie objawy jak np. wzdęcia, kolki, uczucie ciężkości po zjedzeniu posiłku i tendencje do zaparć.

Jedzenie w pośpiechu, niewłaściwy dobór pokarmów, brak ruchu często skutkuje kłopotami związanymi z nieprawidłowym trawieniem. Zioła i przyprawy stosowane w kuchni wzmagają doznania kulinarne i pozwalają uzyskać niezastąpione smaki. Pomocniczo można stosować przyprawy, które wpłyną pobudzająco na układ trawienia.

Spośród wielu przypraw, które stosuje codziennie najbardziej wspomagają układ trawienny: koper, kminek, estragon, czarnuszka, kolendra, majeranek.

 

Koper – najczęściej stosowany w przypadku dolegliwości związanych ze wzdęciami i kurczami jelit. Działa rozkurczająco i pobudzająco na żołądek. Napar z nasion kopru spożywany może być przez matki karmiące, sprzyja bowiem wytwarzaniu pokarmu poprzez działanie mlekopędne.

 Kminek – wykazuje bardzo duże działanie trawienne, gdyż likwiduje wzdęcia pokarmowe. Podobnie jak koper działa mlekopędnie. Kminek jest najlepszym dodatkiem do potraw z kapusty, grochu, sosów. Często występuje w pieczywie i serach.

 Estragon – jest środkiem wzmacniającym żołądek, stosowanym najczęściej jako napar przy dolegliwościach związanych z nerwicą żołądka oraz w nieżytach dróg trawiennych. Jako przyprawę estragon dodaje się do zup, mięs. Zalecany jest osobom, które ograniczają używanie soli również ze względów zdrowotnych.

Czarnuszka – stosowana jest jako środek, moczopędny, poprawiający trawienie i przeciwdziałający nadmiernej fermentacji jelit. Przyprawa ta dodawana może być do wypieków jak i do konserwowania np. ogórków a także do wyrobu likierów.

Kolendra – ma działanie rozkurczowe i jednocześnie pobudza trawienie. Owoc kolendry ma zastosowanie przy kolkach, wzdęciach, nieżytach żołądka i jelit, ale również przy biegunkach. Zalecana jest jako przyprawa do potraw tłustych np. z mięs, kapusty, grochu oraz do ciast.

Majeranek – posiada szczególne działanie trawienne gdyż hamuje nadmierna fermentacje jelit w przypadku zaburzeń układu trawienia. Nieznacznie również zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Przynosi ulgę w kolkach i wzdęciach żołądka również na podłożu nerwicowym. Jako popularna przyprawa kuchenna, majeranek dodawany jest nie tylko do potraw tłustych. Doskonale komponuje się z sosami, sałatkami i kapustą.

 

TrenujZdrowie Ewa Baura

 Kiełki w diecie wiosennej

Co zawiera jajko?

Dlaczego powinniśmy ćwiczyć?

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>