Sezon na szparagi rozpoczyna się najczęściej w miesiącu maju. Warzywo to właśnie o tej porze roku jest zdrowe i najsmaczniejsze.
Zdrowe i wartościowe młode soczyste pędy tej rośliny cenne są nie tylko ze względów smakowych, ale również korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. W sprzedaży dostępne są zarówno szparagi o bledszym (białe) bądź ciemniejszym (zielonym) wybarwieniu. Bardzo jasne to te, które rosły pod ziemią. W wielu krajach Europy takich jak np. w Anglii, Niemczech czy Francji na sezon szparagowy konsumenci oczekują z wielkim utęsknieniem. Poza zastosowaniem w kuchni szparagi posiadają również właściwości lecznicze.
Walory zdrowotne
Szparagi są lekkostrawne, zawierają witaminy, sole mineralne, błonnik oraz przeciwutleniacze a także kwas foliowy. Młode pędy szparagów zawierają witaminy C,B1,B2,B6 oraz asparaginę, na skutek jej obecności wewnątrz pędu- spożywanie szparagów lub wyciągu z nich następuje spadek ciśnienia tętniczego i rozszerzenie naczyń wieńcowych.
Uzyskiwane preparaty ze szparagów stosowane są jako środki diuretyczne. Dawniej już w czasach starożytnych jak i również w medycynie ludowej szparagi uważane były jako skuteczny afrodyzjak.
Zastosowanie w kuchni
Przyrządzanie dań ze szparagów wcale nie jest trudne. Zanim jednak zdecydujemy się co do rodzaju potrawy należy uważnie je oglądać podczas kupowania. Zdrowe szparagi powinny odznaczać się jędrnym wyglądem, nie powinny być wysuszone oraz zbyt suche i zdrewniałe. Ważne jest, aby pamiętać, że szparagi szybko tracą swoją świeżość, więc po ich zakupieniu można przechowywać je w lodówce koniecznie w ciemnej torebce jednak nie dłużej niż 3 dni. Warzywo to jest doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, drobiu. Jednak szparagi w roli głównej wraz z sosem to zarówno pomysł na danie główne jak i na przystawkę. Doskonałe są również zupy-kremy ze szparagów jak i one same w roli głównej.
Szparagi zapiekane
1kg szparagów gotować około 10-15 minut na bardzo lekkim ogniu. Następnie formę do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć szparagi. Całość można posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut.
Szparagi z wody
Pęczek szparagów po oczyszczeniu i obraniu z włókien włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Gotować do miękkości na niezbyt mocnym ogniu. Jeśli będą już miękkie wyjąć i osączyć z nadmiaru wody, usunąć nitkę i ułożyć na półmisku. Całość polać zrumieniona bułką tartą z masłem.
Zupa-krem
Do przygotowania zupy należy przygotować: 0,5 kg szparagów, ok.1 litr wody, łyżka masło, 125 g słodkiej śmietany 12%. Umyte i obrane szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę z dodatkiem jarzyn (pietruszka, marchew, pieprz, sól).Po ugotowaniu warzyw uzyskany wywar odcedzić. Przygotowane wcześniej szparagi wrzucić do wywaru i gotować ponownie ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu całość zmiksować. Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką mąki pełnoziarnistej lub pszennej i dodać do zupy. Wszystko jeszcze raz podgrzać, na koniec posypać natką pietruszki lub koperkiem. Zupa-krem ze szparagów jest nie tylko pożywna, ale również lekkostrawna i zalecana w dietach odchudzających ze względu na zawartość błonnika.
TrenujZdrowie Ewa Baura
Dieta ma znaczenie- zobacz film…..