Najczęściej szpinak kojarzy się nam z czasami dzieciństwa. Wtedy bowiem nieświadomi wartości dla zdrowia najczęściej jako dzieci wykrzywialiśmy twarze już na jego widok. Mamy poszukiwały sposobów, aby dzieci zjadły – choć jedną łyżkę tej zieleniny. Wraz z upływem lat możemy się sami przekonać, iż nie jest on taki zły. Szpinak jest zdrowym dodatkiem do dań głównych, ale również jako przystawka- najlepiej jeśli jest świeży. W alternatywie do szpinaku mrożonego są świeże dobrze wyrośnięte liście tej rośliny. Szczególnie w miesiącach wiosennych oraz jesiennych, kiedy to jest więcej deszczu roślina ta odwdzięcza się pięknymi wyrośniętymi liśćmi o barwie intensywnej zieleni. Zdrowy liść jest karbowany, dobrze wybarwiony i ma owalny kształt.
Wartości odżywcze szpinaku
Szpinak jako roślina uprawowa znajduje bardzo duże zastosowanie w żywieniu zarówno dzieci jak i dorosłych.
Szpinak z powodzeniem może być stosowany w diecie odchudzającej, zawiera on bowiem błonnik. Pomaga przy zaparciach i reguluje procesy trawienne ze względu na dużą zawartość wody w liściach.
Liście szpinaku zawierają również kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, C, fosfor i potas.
Ponieważ szpinak (jak i liście buraka) zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy- nie należy spożywać go często oraz w bardzo dużych ilościach, ponieważ hamuje proces przyswajania wapnia.
Zdrowie na talerzu
Liście szpinaku znajdują szerokie wykorzystanie w kuchni. Obecnie mamy duży dostęp do gotowego już rozdrobnionego szpinaku, ale alternatywa jest szpinak świeży, który równie szybko się przyrządza. Forma przygotowania potrawy zależy od pomysłowości i czasu. Szpinak może stanowić zarówno przystawkę jak i danie główne dla osób zabieganych, ale również dbających o zdrowie. Szpinak spożywany może być w postaci surowej np. w sałatkach, ale również smaczny jest gotowany. Jeśli zatem idzie o szpinak gotowany to zarówno można przygotować zupę szpinakową jak i różne farsze np. do naleśników lub pierogów. Potrawy z dodatkiem szpinaku wzmocnią organizm i dostarczą potrzebnych składników pokarmowych.
A oto kilka prostych i szybkich w przygotowaniu potraw:
Szpinak gotowany
Należy przygotować: ok. 50 dag świeżych liści szpinaku, 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz do smaku.
Opłukane lub drobno posiekane liście szpinaku wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Całość dusić kilka minut na słabym ogniu. Gotowy szpinak wyłożyć na talerz, następnie posypać wcześniej ugotowanymi i posiekanymi jajkami.
Zapiekany makaron ze szpinakiem
W tym celu należy przygotować: ok. 250 dag grubszego makaronu (typu: wstążki, rurki, etc.), ser tłusty, świeże –zielone liście szpinaku, pieprz.
Do wysmarowanej formy do zapiekania dodać uprzednio na wpół ugotowany makaron, następnie położyć na całość wypłukane liście szpinaku, ponownie ułożyć warstwę makaronu i druga warstwę liści szpinaku. Całość posypać grubo startym żółtym serem. Zapiekać około 15 min.
Omlet szpinakowy
Do sporządzenia omletu należy przygotować: 2 jajka, pomidor, liście szpinaku, pieprz, koperek.
Na rozgrzaną patelnie wlać rozmącone jajka, następnie dodać pocięte liście świeżego szpinaku. Pod koniec dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Całość posypać pieprzem do smaku oraz świeżym koperkiem.
TrenujZdrowie Ewa Baura
Szpinak- a co na to dzieci?