Naturalny tłuszcz zawarty w rybach morskich może spełnić znaczącą rolę w diecie wzmacniającej organizm oraz przyczyniać się do prawidłowego rozwoju i zachowania kondycji całego organizmu. Właściwy tran otrzymuje się z wątroby dorsza atlantyckiego, ale potocznie tym terminem określane są również ciekłe tłuszcze otrzymywane z wielu innych gatunków ryb. Tran może być bardzo korzystny zarówno dla ludzi dorosłych jak również dla dzieci. Nawet kobiety w ciąży, poprzez odpowiednie produkty w diecie mogą dostarczać swoim, jeszcze nienarodzonym dzieciom wartościowych substancji rozwojowych. Zawsze należy pamiętać, że odpowiednia ilość kwasów omega-3 w pożywieniu wpływa na prawidłowy rozwój oraz zdrowie w przyszłości. Warto pomyśleć o włączeniu do codziennej diety całej rodziny produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe.
Rola tranu w diecie
Poprzez właściwie dobrane pożywienie z dodatkiem ryb możemy dostarczyć organizmowi wszystkich naturalnych składników odżywczych niezbędnych do zachowania prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz kondycji całego organizmu. W naturalnych produktach żywnościowych, wartościowe składniki występują kompleksowo i dzięki temu są lepiej przyswajane przez organizm człowieka. Produkty bogate w kwasy omega – 3 dostarczają również witamin A, D i E oraz jodu. Najlepszym źródłem kwasów omega – 3 są takie produkty jak ryby: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, orzechy, siemię lniane, zioła, sałaty i wodorosty.
Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe wpływa również na poprawę pamięci, zdolność koncentracji a także poprawia ostrość widzenia. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jednocześnie zapobiegając chorobom serca i układu nerwowego. Prawidłowo zestawiony jadłospis, wzbogacony w ryby, wpłynie korzystnie na zdrowie oraz wzmocni odporność, siły witalne oraz pozwoli szybko uporać się z infekcjami pojawiającymi się w organizmie w sezonie jesienno-zimowym.
Zioła jako dodatek do ryb
Aby poprawić strawność i tym samym przyswajalność poszczególnych składników pokarmowych można stosować zioła. Dodając odpowiednie zioła poprawiamy również walory smakowe potraw, nie tylko tych z ryb. Zioła poprawią nie tylko smak dania i polepszą trawienie, ale również zawierają wiele cennych składników wpływających na zdrowie. Zioła są źródłem łatwo przyswajalnych witamin i soli mineralnych. W dietach odchudzający zarówno ryby jak i zioła stosuje się bardzo często również ze względu na niską ich kaloryczność.
Do dań z ryb można dodawać następujące zioła:
-bazylia
-oregano
-tymianek
-majeranek
-estragon
-kolendra
-koper
-lubczyk
-mięta
-pietruszka
-szczypiorek
-czosnek
-lubczyk
Dietetyczne potrawy z ryb
Ryba zapiekana w ziołach
Opłukane kawałki ryby np.filetów z mintaja lub dorsza osączamy z nadmiaru wody, następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy zioła wedle uznania. Układamy każdy kawałek ryby osobno na folii aluminiowej, następnie starannie zawijamy boki foli w celu zapobiegania wyciekania płynu z folii. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 10-15 minut.
Filety w sosie pomidorowym
Filety z morszczuka umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie każdy kawałek ryby natrzeć rozmarynem i skropić sokiem z cytryny. Sparzone, rozdrobnione i obrane ze skórki pomidory włożyć do rondla i dusić na małym ogniu. Do pomidorów dodać ząbek czosnku i rozmaryn. Pod koniec do sosu pomidorowego dodać ryby i dusić na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Całość na koniec posypać zieleniną.
TrenujZdrowie Ewa Baura
Skrzyp i dieta na zdrowe włosy
Dieta poprawiająca zdrowy wygląd skóry
Jak często ćwiczyć dla zdrowia ?