Jeśli dzieci miałyby decydować o rodzaju pożywienia z pewnością nie byłyby to najlepsze decyzje. W żywieniu dorosłych jak i dzieci występuje dużo słodyczy i napoi kolorowych najczęściej gazowanych. Długotrwałe spożywanie mało wartościowych produktów z pewnością odbije się negatywnie na stanie organizmu i może przyczynić się do pojawiania się różnych przykrych dolegliwości. Konsekwencje w ostateczności za taki stan ponosimy my sami. Warto od najmłodszych lat troszczyć się o zdrowie swoje i dzieci, aby przygotować organizm do lepszego radzenia sobie z takimi chorobami jak np. grypa czy przeziębienie. Wzmacniać odporność można różnymi metodami, ale dieta ma szczególne znaczenia. Poprzez dostarczanie z pożywieniem składników stymulujących układ odpornościowy wpływamy na poprawę ogólnej odporności organizmu. Wzmacniając układ odpornościowy przyczyniamy się nie tylko do lepszego samopoczucia, łatwiej znosimy sytuacje stresowe, ale również mamy większą odporność organizmu na zapadalność na infekcje. Niewątpliwie wartościowe dla zachowania zdrowia poza owocami są również warzywa. Niektóre z nich szczególnie zalecane są w okresie jesienno-zimowym.
Co wzmacnia odporność?
Dzieci pozostające na diecie ubogiej i mało wartościowej to z pewnością dzieci wątłe, osłabione, płaczliwe, mające często kłopoty w nauce oraz zmniejszoną koncentrację. Identycznie kwestia ma się u dorosłych, którzy to np. częściej chorują, szybciej się męczą oraz są bardziej drażliwi i mniej odporni na stres.
Ogromny wpływ na zachowanie odporności i zdrowia ma dieta. Zarówno owoce jak i warzywa stanowią niezbędny dodatek w diecie. Brak w organizmie witamin i mikroelementów a przy tym stres i niewłaściwy tryb życia przyczyniają się do ogólnego osłabienia organizmu. Zdrowy tryb życia, ćwiczenia ,ruch i aktywność fizyczna to czynniki wywierające duży wpływ na stan naszego organizmu. Nieodpowiednia dieta natomiast powodować może wzrost zapadalności na różne choroby i jednocześnie osłabia układ odpornościowy.
Warzywa w diecie
Czosnek- hamuje rozwój bakterii również tych opornych na antybiotyki. Spożywanie czosnku nie powoduje skutków ubocznych oraz nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jelit. Czosnek jest szeroko stosowany w terapii przeciw przeziębieniom, ale również obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki znajdującemu w roślinie olejkowi czosnkowemu, który ma intensywny zapach, czosnek ma silne działanie bakteriobójcze. Spożywanie czosnku np. w postaci rozdrobnionej jako dodatek do potraw może w sezonie zwiększonych zachorowań uchronić organizm przed infekcją. Jeśli chodzi o dzieci, to najlepiej rozdrobniony ząbek czosnku połączyć np. z białym serkiem jest on wtedy łatwiej przyswajalny a także nie przeszkadza jego zapach.
Cebula- znana, stosowana, uprawiana i spożywana od wielu pokoleń. Już Rzymianie stosowali ją jako lek na różne schorzenia. Znajduje zastosowanie w preparatach wspomagających perystaltykę jelit oraz pełni funkcje wydzielnicze gruczołów trawiennych. Cebula jest niezastąpionym środkiem przy zapaleniu oskrzeli przebiegającym z męczącym i suchym kaszlem. W przypadku przeziębienia natomiast przynosi ulgę w oddychaniu jednocześnie działając ochronnie na śluzówki nosa. W przypadku infekcji najlepiej drobno posiekaną cebulę wdychać kilka razy dziennie. Cebula ma duże znaczenie w diecie wzmacniającej organizm, dlatego warto po nią sięgać na co dzień.
Marchew- Zawiera niezbędny w procesie przemiany błonnik, który wpływa na regulacje pracy jelit. Występujący w marchwi karoten przekształca się pod wpływem enzymów w witaminę A niezbędną w uregulowaniu procesu przemiany materii. Witamin A zwiększa odporność organizmu na infekcje i przeziębienia, dlatego szczególnie zalecana jest w diecie wzmacniającej organizm. W pożywieniu najlepiej dostarczać w postaci surówek, soków świeżych lub w postaci gotowanej. Sok z marchwi ma zastosowanie w schorzeniach przebiegających z zaburzeniami procesów przemiany materii np. przy kamicy żółciowej, gośćcu. Sok polecany jest również przyszłym matkom oraz osobom z niedokrwistością i osłabieniem organizmu.
Papryka- zalecana jest w diecie chorych związanej z ogólnym osłabieniem organizmu i niedokrwistością. Służy jako uzupełnienie witamin w organizmie. Dzięki zawartości kapsaicyny posiada działanie bakteriobójcze, pobudzające apetyt oraz stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i żółci jednocześnie ułatwiając prawidłowe trawienie. Papryka przechowywana w postaci konserwowanej zachowuje nawet do 80% witamin. Natomiast papryka nie jest zalecana osobom w przypadku występujących u nich chorób żołądka, dwunastnicy oraz schorzeń wątroby ze względu na działanie drażniące.
Kapusta- znana ze swoich właściwości leczniczych już w czasach starożytnych. Zwiększa odporność organizmu na choroby i schorzenia. Surową i kiszoną kapustę warto zjadać w sezonie jesienno-zimowym oraz podawać ją dzieciom. Kiszona kapusta ma działanie przeciw szkorbutowi oraz w schorzeniach sercowo-naczyniowych. Sokiem z kapusty można leczyć dolegliwości związane z nieżytem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Natomiast sokiem ze świeżej kapusty z niewielka ilością cukru można leczyć przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Burak- szczególnie zalecany w diecie wzmacniającej ze względu na zawartość witamin z grupy B, które wpływają na proces tworzenia krwi i jednocześnie regulują proces przemiany materii. Polecany w przypadku anemii, niedokrwistości, osłabieniu. Zawarte w buraku pektyny biorą czynny udział w wytwarzaniu glikogenu, produktu zapasowego niezbędnego dla zachodzących przemian energetycznych. Burak stosowany jest w diecie związanej z otyłością, nadciśnieniem i w schorzeniach wątroby a także nerek.
TrenujZdrowie Ewa Baura