Smakować możemy je właściwie przez cały rok – winogrona, to soczyste jagody zebrane w gęste grona o różnym kształcie i wielkości. Winorośl uprawiana jest w zdecydowanie cieplejszych strefach klimatycznych. Dzięki odpowiednio sprzyjającym warunkom klimatycznym owoce są bardzo soczyste i dużych rozmiarów. W wielu zakątkach Europy, ale również w Polsce możnazobaczyć piękne plantacje usytuowane na polach, zboczach gór i przy brzegach rzek. Winogrona krajowe mają najczęściej mniejsze grona o mniejszych jagodach i jednocześnie są wrażliwe na niskie temperatury.
Winogrona dla zdrowia
Winogrona zawierają szereg witamin koniecznych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
Poza cukrami w skład owocu wchodzą również kwasy organiczne (jabłkowy, mrówkowy, cytrynowy) substancje garbnikowe, aminokwasy, antocyjany a także flawonoidy. Winogrona posiadają naturalny barwnik występujący w skórce owoców, która pokryta jest substancja woskową.W skórce winogron zawarty jest resveratrol wykazujący działanie przeciwnowotworowe.
Owoc ma działanie przeczyszczające przy zaparciach, oczyszczające organizm, wzmacniające przy wyczerpaniu nerwowym a zarazem moczopędne. W nasionach winogrona występuje tłusty olej winogronowy, dlatego należy je spożywać z pestkami. Owoce zalecane są przy anemii i niedokrwistości, bowiem sprzyjają wytwarzaniu erytrocytów krwi. Winogrona stanowią źródło polifenoli stosowanych profilaktycznie w terapiach schorzeń ze strony układu krążenia. Ostatnio obserwuje się, że w krajach takich jak np. Francja, Włochy, Szwecja gdzie regularnie spożywa się tradycyjna lampkę czerwonego wina zmniejsza się ilość osób zapadających na choroby wieńcowe serca.
W profilaktyce zdrowia zastosowanie znajduje nie tylko owoc, ale również liście i szypułki.
Wysuszone i sproszkowane liście winorośli spożywa się w postaci naparu przy występujących krwawieniach macicznych.
Dla urody
Również w kosmetyce winogrona mają swoje zastosowanie. Owoce wygładzają, nawilżają i oczyszczają skórę. Stanowią niezbędny składnik w preparatach stosowanych przy kuracjach odmładzających. Stosowane w postaci maseczek na twarz poprawiają koloryt skóry i ujędrniają.
TrenujZdrowie Ewa Baura
Bardzo ciekawy artykuł. Po przeczytaniu postanowiłem jeść znacznie więcej winogron, niestety nie mam ogródka aby samemu sobie uprawiać i muszę kupować. Co sądzisz o tych dużych zielonych z importu?
Janku,tak obecnie przez cały rok mamy bardzo duży wybór winogron również z importu- różnią się kolorem, smakiem.Pozostaje kwestia smaku,każdemu z nas smakuje coś innego, jeśli natomiast chodzi o to- zielone czy ciemne…..W profilaktyce zapobiegania wielu chorobom np.miażdżycy zalecane jest spożywanie ciemnych winogron ze względu na występujący w skórce resveratrol- wykazujący działanie zarówno przeciwnowotworowe jak i przeciwbakteryjne! Pozdrawiam Ewa Baura