Co oznacza zdrowe odżywianie dzieci?
Sposób, w jaki odżywiamy nasze dzieci wynoszony jest najczęściej z zakorzenionych zwyczajów żywieniowych panujących w rodzinie. Nie zawsze ma on cokolwiek wspólnego ze zdrowym, racjonalnym komponowaniem posiłków, ponieważ najczęściej pokierowany jest różnymi względami między innymi ekonomicznymi. Często posiłki przygotowywane są w pośpiechu, z gotowych, wysoko przetworzonych i zakonserwowanych półproduktów albo zastępowane są tzw. przekąskami. Same dzieci nie przywiązują wagi do swojego zdrowia i prawidłowych nawyków żywieniowych i z reguły postępują tak jak im podpowiadają rodzice. Jeśli nie zjedzą posiłku w domu to dostają kieszonkowe i wtedy same kupują sobie „coś” do jedzenia. Bardzo często jest to tzw. „szybkie jedzenie”. Posiłki, jakie dzieci wybierają to głównie: zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, pizza lub przekąski np. chipsy. Są to potrawy z dużą zawartością wszelkiego rodzaju, niezdrowych dodatków żywieniowych. Nie każda rodzina przywiązuje wagę do zdrowej diety oraz jakości i ilości spożywanych pokarmów. W wielu rodzinach ze względu na rodzaj wykonywanej pracy i pośpiech z tym związany nie ma czasu, aby przygotowywać posiłki w ciągu tygodnia. W wielu rodzinach sprawy właściwego odżywiania traktowane są drugoplanowo a nawet marginalnie. Tym sposobem, dzieci po powrocie ze szkoły do domu w pośpiechu zjadają, mało wartościowe potrawy. Coraz częściej widzimy, jak całe rodziny z dziećmi udają się do Fast food’ów, w ramach tzw. spaceru, w których serwowane są dania mało wartościowe, ale wysokokaloryczne. Dzieci dodatkowo zachęcane są do takich potraw poprzez zestawy promocyjne lub upominki w postaci drobnych zabawek lub gadżetów. Często takie decyzje wpływają na utrwalanie złych nawyków żywieniowych u dzieci, one też w przyszłości bardzo często będą prowadziły podobny styl życia i dalej w ten sposób będą edukowane kolejne pokolenia. To zadaniem rodzica powinno być edukowanie dzieci w zakresie zdrowego podejścia do odżywiania. Biorąc pod uwagę dobro i zdrowie dziecka im rzadziej ma ono okazję zjedzenia niezdrowego posiłku tym lepiej. Częste i regularne spożywanie posiłków w restauracjach np. typu Fast-food znacząco przyczynia się do nadwagi, oraz sprzyja powstawaniu otyłości u dzieci a od tego prosta droga do chorób w wieku dojrzałym.
Ważne zasady w żywieniu dzieci.
Dziecko rośnie i rozwija się, dlatego pokarmy, które spożywa powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Dzieci w wieku szkolnym wydatkują ogromne ilości energii na naukę. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na zawartość białka i węglowodanów w posiłkach, czyli na budulec i substancje energetyczne. Pokarmy powinny być również bogate w witaminy i sole mineralne, czyli elementy, bez których nie będzie możliwych wiele procesów w organizmie. U dzieci w wieku szkolnym ze względu na intensywny wzrost i rozwój występuje bardzo duże zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę C, żelazo, magnez oraz wapń. Tylko pełnowartościowe pokarmy pozwolą zachować dziecku prawidłowy rozwój i są elementem niezbędnym w jego życiu. Ograniczane powinny być tłuszcze nasycone, słodycze, potrawy z dużą zawartością soli kuchennej i substancji poprawiających smak, kolor i zapach. W żywieniu dzieci niezwykle ważne są następujące elementy: właściwe komponowanie produktów, stałe pory posiłków oraz brak pośpiechu w trakcie ich spożywania. Podając posiłki o stałych porach wyrabiamy nawyk systematycznego ich zjadania i przyzwyczajamy rozwijający się przewód pokarmowy do regularnego trawienia. Dziecko powinno mieć w ciągu dnia określone pory na naukę, zabawę, czas wolny, wypoczynek i sen.
Co podawać dzieciom zamiast słodyczy?
To my rodzice, znając własne dzieci, mamy najlepszą możliwość określenia ich potrzeb przy uwzględnieniu upodobań żywieniowych. Powinniśmy zastanowić się, z czego wynika przesadny apetyt naszej pociechy na produkty wysokokaloryczne jak np. chipsy, lizaki czy batony. Jeżeli taka sytuacja występuje, to jest to ewidentny dowód na błędy żywieniowe. Może to świadczyć, że organizm dziecka jest niedożywiony i brakuje mu niektórych bardzo cennych składników pokarmowych, co manifestuje nadmiernym apetytem na niektóre produkty. O tym jak postępować z otyłością u dzieci pisałam w poprzednim artykule, teraz natomiast chciałabym wskazać na to, jakie produkty można podawać do jedzenia oraz jak ukierunkowywać dzieci na zjadanie właściwych i wartościowych pokarmów. Oprócz innych posiłków, dzieci powinny zjadać do pięciu porcji dziennie owoców i warzyw, przyjmując, że jedno jabłko to jedna porcja a szklanka soku to druga porcja itd. Obecnie mamy dostęp do szerokiej gamy owoców o każdej porze roku. Na szczególną uwagę zasługuje sezon letni, w którym jest bardzo duży wybór różnych owoców i warzyw pochodzenia krajowego. Zamiast pójścia z dzieckiem na szybkie jedzenie typu Fast-food, zaproponuj pójście po warzywa i owoce. Musisz pamiętać o uwzględnieniu gustu dziecka, wybierzcie również te warzywa i owoce, na które ono ma ochotę. Po powrocie do domu można wspólnie przygotować coś pysznego i pojawi się kolejna okazja do wspólnego działania a przy okazji również nauki. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia wszystkich owoców i warzyw, bo nawet, jeśli czegoś nie lubi w tej chwili to być może z upływem czasu zmieni się jego upodobanie. Musisz bardzo wnikliwie obserwować zachowanie organizmu dziecka, z tego mogą wypłynąć najczęściej najwłaściwsze wskazówki. Owoce są słodkie i zazwyczaj nie potrzeba a także nie powinno się ich dosładzać. Możliwie najczęściej jak to jest możliwe, należy jeść owoce na surowo lub przygotować w postaci jak najmniej przetworzonej np. w galaretce lub jako kolorową sałatkę czy zupę. Chodzi o to, aby nie stracić zbyt wiele z wartościowych witamin i związków mineralnych, a także dostarczyć naturalnych cukrów, które zaspokoją głód na słodycze.
- jabłka poprawiają przemianę materii dzięki zawartości pektyn, dostarczają błonnik uszczelniają naczynia krwionośne,
- maliny są bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko poprawiają apetyt ale też są skarbnicą witamin np. z grupy B,
- morele zawierają duże ilości żelaza, witaminę C
- orzechy uzupełniają niedobory witamin z grupy B oraz magnez,
- pestki nasion (słonecznik, sezam, dynia),
- suszone owoce
Jakie napoje podawać dzieciom?
Wpływ reklam, rówieśników i otoczenia przyczynia się do tego, że najczęściej dzieci sięgają po napoje z dużą zawartością cukru, kolorowane sztucznymi barwnikami, gazowane oraz tzw. energetyczne, które zawierają dodatkowe chemiczne substancje. Natomiast to, co zawarte jest w tych napojach niekoniecznie jest zdrowe dla dzieci. Zamiast podawać tego typu napoje, lepiej przyzwyczajać dziecko do wody mineralnej i soków.
- woda mineralna najlepiej niegazowana lub źródlana
- soki owocowe, jeśli nie ma możliwości przygotowania soku wyciśniętego bezpośrednio z owoców czy warzyw to zadbajmy o to, aby nie zawierały one cukru oraz konserwantów
- kakao zalecane nie tylko dzieciom, jest odżywcze, zawiera magnez i potas- dostępne jest również kakao odtłuszczone
- kawa zbożowa, napój ten można wprowadzać do żywienia już u małych dzieci w wieku ok. 2 lat w postaci słabszego naparu ciemnego lub z mlekiem, korzystna również dla osób z nadwaga przy kuracjach odchudzających.
- herbaty owocowe lub ziołowe (z dzikiej róży, malinowa, mięta)
TrenujZdrowie Ewa Baura
Brak ruchu=problemy zdrowotne Czytaj tutaj
Najgorzej z tym odmawianiem sobie i dzieciom wypada na zakupach,jak na sklepie sie pilnuje dziecko żeby nie brało niepotrzebnych produktów,to przy kasie od tych wystawek słodyczy trudno sie opędzić. Może najlepszy sposób to nie zabierać dzieci na zakupy:)