Wielokrotnie słyszymy o wpływie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej na stan naszego zdrowia, rzadziej wspomina się o pozytywnym wpływie dodatków żywieniowych, które równie skutecznie mogą wspomagać nasze zdrowie. Jednym z nich są kiełki, czyli skiełkowane nasiona różnych roślin. Wyhodować można je z powodzeniem w domowych warunkach, bo potrzebują tylko odpowiedniego naczynia, wilgoci i odpowiedniej temperatury. Nasiona zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne do wzrostu młodej rośliny i kiedy zaczynają kiełkować, rozpoczynają się przyjazne przemiany chemiczne. Dzięki temu wiele substancji zawartych w kiełkach staje się łatwiej przyswajalnymi również dla człowieka. Odżywcze kiełki powinny znaleźć się w każdej diecie, gdyż są bogatym źródłem soli mineralnych, witamin, białka, błonnika, enzymów i jednocześnie zawierają bardzo mało kalorii. Wykazują działanie ogólnie wzmacniające dla organizmu, ale również uzupełniają niedobory wielu składników w diecie. Nasiona na kiełki dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej na kiełki hoduje się nasiona rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny, słonecznika, brokuł, fasoli mung oraz soji.
Ważne jest również to, że kiełki z nasion można spożywać cały rok, jednak szczególnie zalecane są wiosną, po długim i osłabiającym organizm sezonie zimowym.
Bardzo łatwe do wysiania w domu a pozostawione na parapecie okiennym i podlewane zachwycą nas swoim wyglądem i smakiem. Postawione na stole świątecznym nie tylko go ozdobią, ale również będą doskonałym uzupełnieniem naszej diety.
Kiełki rzodkiewki – są ostre w smaku, podobne do smaku korzenia rzodkiewki, zawierają dużą dawkę witaminy C oraz witamin A, grupa B i E, potas, magnez, jod, siarkę, posiadają właściwości przeciwzapalne i moczopędne a także dezynfekujące i lekko wykrztuśne, z powodzeniem stosuje się je przy przeziębieniach.
Kiełki rzeżuchy – zawierają potas, magnez, jod witaminę C i witaminy z grupy B, wzmacniają organizm, pobudzają przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działają moczopędnie i żółciopędnie, mają działanie krwiotwórcze.
Kiełki lucerny – są bogatym źródłem fitoestrogenów oraz lecytyny, zawierają dużo żelaza, wapń, magnez i fosfor, zawierają przeciwnowotworową kanwaninę, zawierają witaminy A, grupa B, C i E, zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca, stymulują system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu LDL (złego), poprawiają apetyt i działają odtruwająco.
Kiełki słonecznika – dostarczają fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez, miedź i cynk, są bogate w witaminy D, C, A, grupa B, K, a także w nienasycone kwasy tłuszczowe i koenzym Q10, wzmacniają kości i zęby, działają krwiotwórczo i pobudzają przemianę materii.
Kiełki brokuła – zawierają witaminy A, C, E, K i grupę B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, dzięki bogatej zawartości sulfofranu wykazują właściwości przeciw nowotworowe, mogą obniżać ciśnienie krwi, wzmacniają układ krwionośny, odpornościowy i nerwowy, mają właściwości antybakteryjne, co znalazło zastosowanie w kuracjach profilaktycznych przeciwko wrzodom żołądka.
Kiełki fasoli mung – są bogatym źródłem białka, witaminy A,B,C,E, wapnia, magnezu, fosforu i innych, zawierają antyutleniacze przeciwdziałające chorobom serca i nowotworom, wzmacniają organizm i obniżają zły cholesterol LDL, kiełki te często są stosowane w potrawach kuchni wietnamskiej i chińskiej.
Kiełki soczewicy – zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, potas, magnes, fosfor, oraz aminokwasy, przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i działają anty nowotworowo, polecane dla kobiet w ciąży.
Kiełki soji – mają dużo białka, witaminy A,B,C,K oraz magnez, potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan, zawierają fitoestrogeny, lecytynę, nienasycone kwasy tłuszczowe, działają energetyzująco i poprawiają apetyt, obniżają ciśnienie krwi i zły cholesterol.
Najlepsza dieta dla sportowców
TrenujZdrowie Ewa Baura