Jest najdroższą z herbat. Do przygotowania 1 kg białej herbaty potrzeba aż 30 tys. młodych pączków z drzewa herbacianego. Tradycja uprawy i wytwarzania białej herbaty wywodzi się z Chin, a dokładniej z prowincji Fujian. Inne regiony upraw to Indie, Afryka i Sri Lanka. Pozyskiwana jest z tej samej rośliny, co zielona i czarna herbata. Biała herbata należy do łagodniejszych, delikatniejszych w smaku również inaczej przebiega jej proces fermentacji. Jej spożycie jest zdecydowanie mniejsze aniżeli herbaty zielonej i czarnej. Cena zaś stosunkowo wyższa. Czym zastąpić kawę? Dlaczego warto włączyć białą herbatę do diety i zwiększyć jej spożycie?
Witaminy i minerały
Zawiera więcej polifenoli i przeciwutleniaczy w porównaniu z innymi herbatami. Ponadto biała herbata zawiera witaminy i minerały. Z pośród minerałów należy wymienić: fluor, wapń, cynk, potas. Szczególnie jednak najwięcej znajdziemy w niej fluoru, potasu oraz witaminy B1.Witamina ta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wpływa na samopoczucie, a jej niedobór może powodować bóle głowy, depresje i anemie. Jak poprawić jakość snu?
Katechiny i przeciwutleniacze
W białej herbacie jest ponad trzy razy więcej katechin aniżeli w zielonej. Wolne rodniki powodują uszkadzanie komórek, co przyczynia się do wielu chorób w tym nowotworowych. Katechiny to naturalne garbniki wykazujące działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacze opóźniają procesy związane ze starzeniem się skóry, stymulują wytwarzanie kolagenu i elastyny odpowiadających za jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry.
Moc uzdrawiająca
Składniki pozyskiwane z białej herbaty obecnie stanowią dodatek do preparatów kosmetycznych opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto biała herbata zawiera bardzo mało kofeiny i jest łagodna dla żołądka. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Zdrowe odchudzanie. Dieta połączona z piciem białej herbaty przyczyni się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.
Sposób zaparzania
Woda do zaparzenia nie powinna być wrząca, najlepiej, aby miała temperaturę około 75- 80 stopni Celsjusza. Należy zaparzać pod przykryciem od dwóch do pięciu minut. Ponownie dwu lub trzykrotnie zalany napar z tych samych liści nadaje się do spożycia. Mniejsza jest wtedy intensywność smaku herbaty. Zdrowym uzupełnieniem smaku herbaty może być zarówno cytryna, imbir lub miód.
TrenujZdrowie Ewa Baura