Zdrowie z białej herbaty!


beverage-163876_1280Jest najdroższą z herbat. Do przygotowania 1 kg białej herbaty potrzeba aż 30 tys. młodych pączków z drzewa herbacianego. Tradycja uprawy i wytwarzania białej herbaty wywodzi się z Chin, a dokładniej z prowincji Fujian. Inne regiony upraw to Indie, Afryka i Sri Lanka. Pozyskiwana jest z tej samej rośliny, co zielona i czarna herbata. Biała herbata należy do łagodniejszych, delikatniejszych w smaku również inaczej przebiega jej proces fermentacji. Jej spożycie jest zdecydowanie mniejsze aniżeli herbaty zielonej i czarnej. Cena zaś stosunkowo wyższa. Czym zastąpić kawę? Dlaczego warto włączyć białą herbatę  do diety i zwiększyć jej spożycie?

Witaminy i minerały

Zawiera więcej polifenoli i przeciwutleniaczy w porównaniu z innymi herbatami. Ponadto biała herbata zawiera witaminy i minerały. Z pośród minerałów należy wymienić: fluor, wapń, cynk, potas. Szczególnie jednak najwięcej znajdziemy w niej fluoru, potasu oraz witaminy B1.Witamina ta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania  układu nerwowego, wpływa na samopoczucie, a jej niedobór może powodować bóle głowy, depresje i anemie.  Jak poprawić jakość snu?

Katechiny i przeciwutleniacze

W białej herbacie jest ponad trzy razy więcej katechin aniżeli w zielonej. Wolne rodniki powodują uszkadzanie komórek, co przyczynia się do wielu chorób w tym nowotworowych. Katechiny to naturalne garbniki wykazujące działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacze opóźniają procesy związane ze starzeniem się skóry, stymulują wytwarzanie kolagenu i elastyny odpowiadających za jędrność, elastyczność i nawilżenie skóry.

Moc uzdrawiająca

Składniki pozyskiwane z białej herbaty obecnie stanowią dodatek do preparatów kosmetycznych opóźniających procesy starzenia się skóry. Ponadto biała herbata zawiera bardzo mało kofeiny i jest łagodna dla żołądka. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Zdrowe odchudzanie. Dieta połączona z piciem białej herbaty przyczyni się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Sposób zaparzania

Woda do zaparzenia nie powinna być wrząca, najlepiej, aby miała  temperaturę około 75- 80 stopni Celsjusza. Należy zaparzać pod przykryciem od dwóch do pięciu minut. Ponownie dwu lub trzykrotnie zalany napar z tych samych liści nadaje się do spożycia. Mniejsza jest wtedy intensywność smaku herbaty. Zdrowym uzupełnieniem smaku  herbaty może być zarówno cytryna, imbir lub miód.

TrenujZdrowie Ewa Baura

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • MySpace
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>