To już pewne, mamy wiosnę! Po kilku miesiącach bez dostatecznej ilości słońca, przestawienie się na czas wiosenny to bardzo duży wysiłek dla organizmu. Chociaż jedni z nas nie odczuwają tych zmian, inni mają z tym większy problem. Przystosowanie się tkanek i komórek organizmu człowieka wymaga czasu. Słabe organizmy mogą mieć problem przystosowawczy. Szczególnie o tej porze roku ważne jest wzmacnianie sił odpornościowych. Można wspierać się odpowiednio skomponowaną dietą, aktywnością fizyczną, sokami czy kiełkami roślin. Szczególnie te ostatnie zawierają dużo ważnych witamin i mikroelementów potrzebnych na przedwiośniu.
Soki
Popularny sok z brzozy (oskoła) w medycynie ludowej stosowany był od bardzo dawna, zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Służył do mycia i płukania włosów, wzmacniał odporność. Szklanka soku brzozowego to spora dawka witamin zapewniająca dobowe zapotrzebowanie na potas, fosfor, magnez, kwas askorbinowy i sole mineralne. Często stosuje się go ze względu na działanie przeciwnowotworowe, oczyszczające organizm z toksyn oraz przy wrzodach i nieżytach żołądka.
Pąki
Szczególne miejsce w medycynie naturalnej ma gemmoterapia zajmująca się wykorzystywaniem tkanek embrionalnych części roślin takich jak np. pąki liściowe i kwiatowe, korzonki lub nasiona roślin do celów leczniczych. Młode pędy i pąki zawierają roślinny odpowiednik komórek macierzystych, hormony wzrostu, enzymy, witaminy. Czyli wszystko to, co jest potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny matecznej. Stosowanie terapii naturalnych z wykorzystaniem tych części roślin jest skuteczne w przypadku różnych chorób i dolegliwości. W sprzedaży dostępnych jest bardzo wiele różnych specyfików, jednak syropy lub nalewki można wykonać samodzielnie. Syrop z młodych pędów sosny działa bakteriobójczo, pomaga przy bólu gardła, kaszlu, zawiera witaminę C. Ponadto ekstrakty z tkanek wiosennych pąków wykorzystuje się w leczeniu np. astmy, reumatyzmu, stanów zapalnych. W sprzedaży dostępne są poza suszonymi częściami roślin także kosmetyki o bezcennej wartości. Wzmacniają, odmładzają, regenerują dostępne dla każdego rodzaju skóry. Zalety Nordic Walking
Kiełki
Warte swojej uwagi są także kiełki otrzymywane z nasion roślin. Niektóre rośliny w swoim składzie zawierają więcej białka oraz składników odżywczych aniżeli np. mięso. Ze względu na nie skomplikowaną hodowlę którą możemy prowadzić w specjalnej kiełkownicy lub słoiku – kiełki można jeść przez cały rok. Szczególnie wczesną wiosną, kiedy nie ma jeszcze dostępu do świeżej zieleniny. Kiełki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne, z powodzeniem mogą być spożywane w dietach odchudzających. Świeże kiełki są idealnym uzupełnieniem diety na tzw. „przednówku”. Zdrowie ukryte w kiełkach W zależności od rodzaju nasion kiełki wspierają procesy leczenia przy różnych dolegliwościach chorobowych, wzmacniają organizm. Kiełki brokuła zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych, wzmacniają układ krwionośny i nerwowy. Kiełki rzodkiewki działają wykrztuśnie, dlatego można stosować w celu ułatwiania odkrztuszania zalegającej wydzieliny. Zawierają duże ilości witaminy C, A,E, magnez i potas. Kiełki soi to bogactwo lecytyny, fitoestrogenów, witaminy K. Wzmacniają naczynia krwionośne, regulują funkcjonowanie układu hormonalnego.
TrenujZdrowie Ewa Baura