Liczne badania naukowe potwierdzają zdrowotne działanie chlorofilu. Zmniejsza zakwaszenie organizmu, odtruwa, poprawia samopoczucie, wzmacnia mięsień sercowy, zwiększa odporność na stres. Chociaż to już maj to jeszcze mamy ograniczony wybór świeżych zielonych warzyw. Ratunkiem dla nas jest zielenina. Najlepszymi źródłami chlorofilu są
młode zielone części roślin: np. trawa pszeniczna i jęczmienna, liście mniszka, natka pietruszki, pokrzywa, szpinak, jarmuż, seler naciowy. Zielenina to doskonałe źródło naturalnych witamin bardzo potrzebnych dla zachowania zdrowia, urody i wzmocnienia organizmu.
Trawa pszeniczna – pobudza metabolizm, doskonała przy anemii. Jej młode zielone pędy zawierają ok. 70 % chlorofilu. Zawiera witaminy, mikroelementy, antyoksydanty, enzymy oraz składniki odżywcze. Oczyszcza krew, wątrobę, neutralizuje toksyny. Popularny sok z trawy pszenicznej zalecany jest również w diecie surowej. Dostępna w sprzedaży sproszkowana trawa niestety nie ma takich samych właściwości co świeża. Najlepsze efekty zdrowotne uzyskamy spożywając sok ze świeżo wyciśniętych zielonych pędów traw. Proste zasady na odchudzanie
Natka pietruszki – dobrze wpływa na widzenie, a także zapobiega anemii, oczyszcza krew i działa moczopędnie. Już 1 łyżeczka dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy: C, A, E oraz minerały: potas, żelazo, wapń, fosfor. Nać pietruszki usprawnia proces trawienia oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. Ponadto zielona natka odświeża oddech i
maskuje nieprzyjemny zapach, np. po zjedzeniu czosnku.
Liście mniszka lekarskiego – odtruwa i oczyszcza organizm. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, stosowany w zaburzeniach trawienia. Mniszek zwany popularnie „mleczem” lub „dmuchawcem” to jedna z wielu popularnych roślin leczniczych. Zarówno liście mniszka jak kwiat i korzeń wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Zdrowe sałatki
Szpinak - z powodzeniem może być stosowany w diecie odchudzającej. Zawiera błonnik, polecany przy zaparciach i zastojach jelitowych. Reguluje procesy trawienne ze względu na dużą obecność wody w liściach. Liście szpinaku zawierają również kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, C, fosfor i potas. Ponieważ szpinak zawiera kwas szczawiowy nie należy spożywać go często oraz w bardzo dużych ilościach, ponieważ hamuje proces przyswajania wapnia.
Pokrzywa – to powszechnie znana i popularna zielona roślina ma swoje zastosowanie w lecznictwie. Jej wpływ na zdrowie wykazuje cała roślina. Wzmacnia organizm, uzupełnia niedobory witaminowe, wspomaga procesy przemiany materii. Zarówno liście, jak i korzenie pokrzywy zawierają związki stymulujące odporność. Liście pokrzywy mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co wskazuje na jej użyteczność w pomocniczym leczeniu chorób układu ruchu (choroba zwyrodnieniowa stawów, choroby reumatyczne). Młode zielone listki pokrzywy po oczyszczeniu mogą stanowić dodatek do sałatki lub dania głównego. Świeże zielone liście doskonale nadają się również na sok. Wzmacnia, oczyszcza i leczy
TrenujZdrowie Ewa Baura